Spania intenționează să trimită până la 10 tancuri Leopard în Ucraina, spune premierul Sanchez

Spania ar putea creşte numărul tancurilor Leopard 2A4 pe care le va trimite Ucrainei la 10, de la şase cât a promis iniţial, a afirmat joi premierul spaniol Pedro Sanchez, aflat în vizită la Kiev, informează Agerpres. Madridul va discuta despre potenţiale livrări de aeronave cu partenerii din NATO şi UE, a menţionat acesta.

Tancurile amintite, de producţie germană, fac parte dintr-un stoc de peste 50 de astfel de vehicule puse la conservare de Spania şi necesită reparaţii, notează Reuters.

„Aşa cum a spus ieri ministrul apărării în parlament, vom trimite şase Leopard 2A4. Intenţionăm să vedem pe parcursul următoarelor săptămâni şi luni dacă putem creşte totalul la zece”, a declarat presei Pedro Sanchez, după o întâlnire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în ajunul împlinirii unui an de la invazia rusă.

Este a doua vizită a lui Sanchez la Kiev după 24 februarie 2022 şi ea are loc la câteva zile după cele ale preşedintelui american Joe Biden şi şefei guvernului italian Giorgia Meloni.

Occidentul a promis Kievului mai devreme în acest an livrarea de tancuri de luptă moderne pentru a contribui la contracararea ofensivei ruse, într-un context în care Moscova îşi intensifică eforturile de a avansa în estul Ucrainei.

Alte state din NATO, inclusiv Germania, Polonia şi Portugalia, au promis că vor trimite în total în Ucraina 48 de tancuri Leopard 2.

Sanchez a mai spus joi că Zelenski a cerut de asemenea avioane de luptă pentru a contribui la efortul de război al Ucrainei, dar că acest lucru este „ceva care trebuie discutat cu partenerii de la nivelul NATO şi european”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here