Stafia „comunismului științitic” revine. O nouă materie obligatorie în universitățile ruse – „Studii despre măreția rusă”

Foto: Wikimedia Commons

În URSS, absolvirea unei universități cerea să urmezi un curs numit „Comunismul științific”. Educația ideologică obligatorie a fost batjocorită de studenții din întreaga Uniune Sovietică și i-a făcut pe mulți să se îndepărteze de filozofie și istorie, acele materii fiind alterate de agenda ideologică a statului. Acum, instruirea ideologică revine în sistemul de învățământ superior din Rusia. Corespondentul special al Meduza, Andrei Perțev, a vorbit cu două surse din interiorul Kremlinului despre planurile actuale de a introduce „ideologia rusă” ca subiect obligatoriu în universitățile din Rusia. Noul model curricular, explică ei, poate duce la eliminarea școlilor rusești de toate facultățile nonconformiste, cu gândire liberală.

<< „Tinerii trebuie să înțeleagă ideologia – adică unde se îndreaptă Rusia și de ce”, spune una dintre sursele noastre apropiate biroului președintelui rus.

Școlile publice din Rusia au introdus deja un modul ideologic, sub forma cursului săptămânal obligatoriu „Conversații despre lucrurile care contează”. Scopul modulului este de a-i face pe copii să creadă că Rusia a fost forțată să înceapă „operațiunea militară specială” în Ucraina: „naționaliștii” ucraineni pur și simplu nu i-au dat de ales.

În continuare, „ideologia rusă” va deveni o parte obligatorie a educației universitare. Acest nou curriculum ideologic este supravegheat de nimeni altul decât Serghei Kirienko, prim-adjunct șefului Administrației Președintelui. În plus, în locul departamentului pentru proiecte sociale al Kremlinului (care se ocupă de obicei de sistemul de învățământ superior), Consiliul de Stat (un organism consultativ care gestionează de obicei alegerile) este însărcinat cu elaborarea programei necesare.

Consiliul de Stat este condus de un apropiat al lui Kirienko, Alexander Harichev. Un alt expert implicat în proiect este Andrei Polosin, șeful relațiilor regionale la Rosatom (corporația de stat pentru energie nucleară a Rusiei, unde Kirienko a lucrat în trecut). Munca groaznică de dezvoltare a programei școlare a fost delegată lui Znanie („Cunoaștere”), o organizație al cărei consiliu de supraveghetori este, de asemenea, condus de Kirienko.

Noua materie va ajunge în programele de studii superioare în toamna viitoare, la începutul unui nou an universitar. Studenții care se specializează în discipline STEM vor fi obligați să urmeze un an de studii ideologice. Studenților la științe umaniste li se vor cere câțiva ani de „ideologie rusă”; în ceea ce privește specializările în istorie și științe politice, ei vor trebui să urmeze programa ideologică pe întreaga durată a studiilor.

Programa ideologică va fi subdivizat în patru module, fiecare dintre ele urmând a fi dezvoltat de către un anumit expert:

  • Modulul principal, „istoric”, va fi probabil încredințat lui Vladimir Medinski, fostul ministru rus al Culturii și actual asistent al președintelui;
  • Cel de-al doilea modul, „Codul cultural”, va fi condus probabil de Mihail Piotrovski, directorul Muzeului Ermitaj din Sankt Petersburg;
  • „Rusia în lume” urmează să fie supravegheat de politologul Serghei Karaganov;
  • „Previziunea unui viitor” ar putea fi atribuită lui Mihail Kovalciuk, actualul șef al instituției de conducere a Rusiei pentru cercetare nucleară – Institutul Kurciatov.

Conținutul exact al fiecărui modul este încă necunoscut. Ceea ce este clar, totuși, este loialitatea deplină a tuturor celor patru posibile conduceri curriculare față de regimul actual și de nevoile și preferințele acestuia. Piotrovski („Codul Cultural”) a spus, vara trecută, că „toți suntem militariști și imperialiști”, refuzând să-și ceară scuze pentru agresiunea Rusiei în Ucraina. Kovalciuk („Previziunea unui viitor”) este considerat pe scară largă a fi un membru al cercului interior al lui Putin. Karaganov („Rusia în lume”) este membru al Consiliului pentru Drepturile Omului al președintelui, precum și consilier la Consiliul de Securitate al Rusiei. Karaganov a fost cel care a descris invazia rusă drept „soarta Rusiei” – Rusia însăși fiind, în cuvintele sale, „destinată avangardei”. „Trebuie să ne unim și să câștigăm”, a continuat el.

„Marea totalitate a Occidentului este împotriva noastră, dar mai devreme sau mai târziu va începe să se prăbușească. Multe țări sunt în favoarea noastră, pentru că sunt încântate că am subminat și continuăm să subminăm dominația SUA și a Vestului. Majoritatea țărilor din lume sunt pregătite să interacționeze și să coopereze cu noi.”

Două surse de la Kremlin au declarat pentru Meduza că liniile principale ale noii programe ideologice vor fi stabilite la conferința „ADN-ul Rusiei”, susținută de Znanie și programată să înceapă pe 26 octombrie la Soci. Sergey Kirienko (sau eventual Alexander Haricev) va vorbi probabil acolo. Cei patru lideri curriculari își vor putea prezenta proiectele acolo.

Alți vorbitori ai conferinței vor fi mitropolitul Tihon de Pskov și Porkhov și scriitorul SF Serghei Pereslegin, cunoscut pentru implicarea sa în mișcarea „metodologică” rusă.

Părerile lui Pereslegin sunt de fapt destul de exotice: el crede că încălzirea globală va aduce beneficii omenirii și promovează în mod activ teoria „capitalismului incluziv”, care împarte umanitatea în „elite” și „masele lipsite de putere”, ale căror mijloace de existență depind de clasa conducătoare. Surse din interior ne spun că subiectul academic propus, „ideologie rusă”, nu va avea o tentă „marginală”, ci se va menține în contururile ideologiei conservatoare favorizate de Putin. Va echivala cu acest mesaj, potrivit unei surse:

„Occidentul este în ruine. A urât întotdeauna Rusia, dar timpul i-a trecut – în timp ce propriul nostru viitor strălucește. Avem o istorie și o cultură bogate și trebuie să profităm de această criză pentru a o expoata la maximum.”

Introducerea studiilor ideologice obligatorii poate ajuta regimul să „epureze” colegiile și universitățile rusești de membrii facultăților cu mentalitate liberală. Întrucât s-ar putea aștepta ca toată facultatea să treacă printr-un fel de atestare în „ideologia rusă”, această cerință se poate transforma de facto într-un „jurământ de credință”, a spus una dintre sursele noastre. „Se înțelege că „Șulmanii” și „Yudinii” nu-și au locul în educația superioară”, a spus el, referindu-se la politologii Ekaterina Șulman și Grigory Yudin, cunoscuți pentru criticile lor la adresa Kremlinului.>>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here