„Stare de urgență” în Cipru din cauza afluxului de migranţi sirieni

Foto: Unsplash

Ciprul a cerut ajutor partenerilor săi din Uniunea Europeană pentru a face faţă afluxului de migranţi din Siria, spunând că se află în „stare de urgenţă” din cauza supraaglomerării din centrele sale de retenţie, a indicat vineri ministrul cipriot de interne, Nicos Nouris, transmite Agerpres, care citează AFP.

Nicos Nouris a făcut cunoscut că insula mediteraneeană a primit în ultima săptămână „un val zilnic de sosiri de migranţi” din portul sirian Tartus. Coastele siriene se află la 160 de kilometri de Cipru.

„Din cauza acestei situaţii şi a supraaglomerării din centrele de retenţie, am fost obligat să trimit o notificare scrisă Comisiei Europene”, a spus Nicos Nouris, subliniind că a avertizat că Ciprul „intră în stare de urgenţă la nivel migrator şi nu mai are capacitatea de a primi noi migranţi”.

Potrivit acestuia, circa 4.000 de cereri de azil au fost refuzate din ianuarie. El a solicitat ajutorul Uniunii Europene pentru a repatria aceste persoane în ţări cu care Cipru nu are un acord bilateral, ca Turcia, care nu recunoaşte Republica Cipru.

Autorităţile cipriote au interceptat miercuri o ambarcaţiune care venea din Siria cu 97 de persoane la bord. Iar vineri, 14 sirieni, printre care trei copii, au intrat din Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), care ocupă treimea de nord a insulei.

Numărul solicitanţilor de azil a ajuns în ultimii patru ani la 4% din populaţia cipriotă, faţă de 1% pentru alte state europene, afirmă guvernul cipriot.

Peste 12.000 de sirieni au căutat refugiu în Cipru din 2011, începutul conflictului sângeros din ţara lor, dintre care peste 8.500 au obţinut protecţie internaţională, potrivit Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here