STATISTICĂ | Bihor, județul cu cele mai mari amenzi aplicate în starea de urgență

Inquam Photos / Bogdan Buda

Criza generată de pandemia cauzată de noul coronavirus a prins România nepregătită pe toate planurile, scrie Expert Forum, care a realizat o statistică privind amenzile aplicate în perioada stării de urgență.

EFOR a analizat măsurile normative și administrative luate ca răspuns la criza de sănătate publică, mai ales că restricțiile se pot reintroduce în viitor. Sancțiunile imprevizibile și excesive, mesajele contradictorii ale oficialilor și problemele grave de personal (cauzate și de pensionările anticipate din sistem) subminează eforturile de combatere a pandemiei. 

În contextul în care se discută despre un nou val al pandemiei COVID-19 în toamna anului 2020 și, odată cu el, despre o nouă perioadă de restricții, autoritățile trebuie să folosească „lecțiile” învățate în această perioadă pentru a se pregăti cu un plan de măsuri potrivite pentru următorul val, scrie EFOR.

EFOR a solicitat Inspectoratelor Județene de Poliție (IJP) și Poliției Române date despre cuantumul și numărul de sancțiuni contravenționale aplicate. 

„Majoritatea IJP-urilor au răspuns solicitării noastre încadrându-se în termenul legal standard prevăzut de lege. Excepțiile au fost București, Olt și Vaslui. Nu au fost transmise informații defalcate pe mediul rural/urban la nivelul fiecărui județ. Cu privire la încălcările care au generat aplicarea de sancțiuni contravenționale, doar în foarte puține cazuri IPJ-urile au comunicat aceste informații. Această lipsă indică o dată în plus că problemele de predictibilitate, claritate, accesibilitate și precizie a normei sancționatorii se confirmă în practică”, precizează EFOR.

Județele cu cele mai mari valori totale ale amenzilor aplicate pe întreaga perioadă sunt Bihor, Dolj, Iași, Prahova și Timiș.

Județul Bihor a aplicat însa cele mai mari amenzi și se remarcă detașat cu suma totala de 40.607.840 RON, dublu față de județul imediat următor, Dolj, care a aplicat amenzi în valoare de 17.926.669 RON. Astfel, în județul Bihor valoarea medie a amenzilor a fost de 13.040 RON, de aproape 5 ori mai mare decât județul imediat următor – Tulcea cu 2.798 RON valoarea amenzii medii.

Județele cu cele mai mici sume totale ale amenzilor aplicate sunt Gorj, Covasna, Arad, Hunedoara și Harghita. Prin comparație Gorj a aplicat amenzi în total de 1.090.900 RON, o sumă de aproape 40 de ori mai mică decât județul Bihor.

Cel mai mare număr de amenzi a fost aplicat in județul Prahova (11462), urmat de Constanța (9556), Iași (8720), Dolj (7846) și Timiș (7658).

La polul opus, județele care au aplicat cel mai mic număr de amenzi sunt Gorj, Covasna, Mehedinti, Tulcea și Harghita.

Valoarea medie a amenzilor aplicate a fost de peste 2000 RON in 14 judete din Romania, o suma foarte mare având in vedere ca venitul mediu net in România, martie 2020, este de 3294 RON.

RAPORTUL INTEGRAL – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here