O statuie din rotonda Capitoliului a generalului confederat Robert E. Lee va fi înlocuită cu o statuie care o reprezintă pe activista pentru drepturi civile ale persoanelor de culoare Barbara Johns, care a jucat un rol major în desegregarea şcolilor publice din Statele Unite, relatează Reuters, citată de news.ro.

Johns avea 16 ani când şi-a condus colegii de clasă de la un liceu cu elevi afro-americani din Virginia pentru a protesta faţă de condiţiile care nu respectau standardele, marş care a condus la un proces încheiat la Curtea Supremă a Statelor Unite, în 1954, cu o decizie care a declarat segregarea ilegală.

Statuia, oferită de statul Virginia, o va înlocui pe cea ca generalului Robert E. Lee, comandant al Armatei Statelor Confederate şi a Armatei Virginei de nord, în timpul războiului civil american.

Congresul va continua munca noastră de a scăpa Capitoliul de omagiul urii, în cadrul luptei noastre de a pune capăt flagelului rasismului în ţara noastră. Nu este loc pentru celebrarea bigotismului Confederaţiei în Capitoliu sau în oricare alt loc de onoare din ţara noastră”, a afirmat preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, într-un comunicat.

În Statele Unite s-au amplificat presiunile pentru înlăturarea steagurilor, statuilor, însemnelor stradale şi altor elemente în onoarea militarilor şi liderilor politici ai Confederaţiei.

Proiectul de lege a apărării adoptat recent de Congres prevede eliminarea numelor de generali confederaţi din bazele militare ale Statelor Unite. Preşedintele Donald Trump a avertizat că va respinge prin veto proiectul, parţial din cauza acestei prevederi.

În luna mai, moartea afro-americanului George Floyd, în timp ce se afla în custodia poliţiei din Minneapolis, a provocat ample demonstraţii în Statele Unite şi în lume, protestatarii cerând reforme în poliţie, în special în privinţa tratamentului acordat americanilor de culoare.

În luna iunie, o statuie a lui Jefferson Davis, preşedintele confederat, a fost demontată în Richmond, care a fost capitala Confederaţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here