Stelian Ion: De câte ori nu au fost respectate avizele MJ, unii au ajuns să dea cu subsemnatul / Ce spune de numirea șefilor de parchete

Foto: INQUAM/George Călin

Ministrul Justiţiei Stelian Ion a avertizat joi, în contextul scandalului din coaliţie provocat de faptul că nu a avizat actul normativ referitor la Programul Anghel Saligny, că, de câte ori nu au fost respectate avizele Ministerului Justiţiei,, s-a ajuns la situaţii neplăcute, unii au ajuns să dea cu subsemnatul, transmite News.ro.

”Ministerul Justiţiei a fost, de-a lungul anilor, garantul legalităţii actelor normative care trec prin Guvern şi, de câte ori nu au fost respectate avizele şi nu au fost respectate opiniile celor din Ministerul Justiţiei, s-a ajuns la situaţii neplăcute, unii au ajuns să dea cu subsemnatul. De asta aş fi foarte atent în activitatea guvernamentală la aceste avize şi la aceste opinii ale profesioniştilor de la Ministerul Justiţiei”, a declarat Stelian Ion joi dimineaţă, la sosirea la Ministerul Justiţiei.

El a făcut aceste afirmaţii reluând şi precizările referitoare la procedura de avizare a actelor normative, inclusiv a Programului ”Anghel Saligny” privind alocarea de fonduri în valoare de 50 de miliarde de lei comunităţilor locale, program care se află la originea scandalului din coaliţie soldat cu revocarea lui Stelian Ion din funcţia de ministru al Justiţiei.

Ministerul Justiţiei nu a avizat actul normativ, invocând argumente procedurale, iar premierul a încercat să-l introducă pe ordinea de zi suplimentară a şedinţiei de Guvern de joi. La sfârşitul zilei, prim-ministrul Florin Cîţu a anunţat revocarea lui Stelian Ion de la Justiţie, spunând că nu va acecepta în Guvernul României miniştri care să se opună dezvoltării României.
Am primit mai multe semnale de-a lungul timpului cum că nu e în regulă că un ministru USR sau eu, în special, aş putea coordona activitatea de numire a procurorilor de rang înalt
“Am început procedura de selectare a candidaţilor pentru aceste funcţii de procuror de rang înalt. În primul rând e funcţia vacantă de mai mult timp de procuror şef DIICOT, sunt şi alte funcţii, şefi de secţie la DIICOT, şefi de secţie la DNA. Am primit mai multe semnale de-a lungul timpului cum că nu e în regulă că un ministru USR sau eu, în special, aş putea coordona această activitate şi că nu ar trebui să o fac eu ar trebui să o facă altcineva pentru a avea un deznodământ dinainte ştiut. Au fost semnale foarte clare în acest sens. Nu am spus lucrurile acestea răspicat, dar dacă lucrurile se desfăşoară într-o anumită cronologie şi se confirmă toate aceste lucruri, concluziile le putem trage . Nu vreau să accentuez. Eu chiar ieri am făcut publică lista cu candidaţii. Mă uit în Monitorul Oficial, mă uit să văd dacă este semnat sau nu decretul prezidenţial (n.r. – de revocare a sa), vom vedea, până atunci îmi fac datoria ca la carte, cum am făcut-o până acum”, a declarat joi, Stelian Ion.
Întrebat dacă a simţit vreo presiune din partea cuiva privind numirea procurorilor de rang înalt, el a răspuns: “Nu am simţit o presiune, dar am simţit o tăcere pentru că aş fi vrut să mă consult pe anumite aspecte”.
Stelian Ion a mai afirmat că şi-ar fi dorit să aibă un dialog şi cu preşedintele Klaus Iohannis.
US PLUS susţine că, de fapt, motivul real al revocării lui Stelian Ion de la Justiţie este procedura de nuire aprocurorilor-şefi, lipsa avicului pentru Programul Anghel Saligny fiind doar un pretext.
Ministerul Justiţiei a făcut publică miercuri lista candidaturilor pentru funcţii de conducere, inclusiv pentru DIICOT., unde candidează fostul şef al instituţiei Danie Horodniceanu, dar şi Oana Daniela Pâţu, Ioana Bogdana Albani. De asemenea, sunt mai mulţi candidaţi pentru posturi în DNA, înclusiv pentru cel e procuror şef adjunct.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here