Stoltenberg face apel la Putin de Ziua Victoriei să încheie războiul în Ucraina

Sursa: Facebook

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, face apel la preşedintele rus Vladimir Putin pe 9 mai, Ziua Victoriei în Rusia, ”să pună capăt războiului, să îşi retragă trupele din Ucraina şi să înceapă negocierile de pace”. El a subliniat că Moscova a răspândit în repetare rânduri ”minciuni” referitoare la NATO şi Occident. Şeful NATO a mai afirmat că alianţa este una defensivă şi, precum Uniunea Europeană, a fost construită pe ”ruinele celui de-al Doilea Război Mondial pentru a preveni războiul”, relatează cotidianul german Die Welt, preluat de News.ro.

”Fac din nou apel la preşedintele Putin pe 9 mai să pună capăt imediat războiului, să îşi retragă trupele din Ucraina şi să înceapă negocierile de pace. Suntem ferm de partea Ucrainei şi vom continua să ajutăm ţara să îşi afirme dreptul la autoapărare”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg pentru cotidianul german Die Welt.

Stoltenberg a mai subliniat că Moscova a folosit în repetare rânduri ziua de 9 mai pentru a ”răspândi neadevăruri despre Occident şi pentru a critica NATO”.

”Mă aştept ca pe 9 mai în acest an Putin să răspândească din nou minciuni despre NATO şi Occident în ansamblu”, a continuat el.

Cu toate acestea, şeful NATO nu a vrut să speculeze ”dacă Moscova va face noi anunţuri luni”, făcând referire posibilitatea ca Rusia să declare oficial război Ucrainei pe 9 mai, decizie care ar implica o ”mobilizare generală” în Rusia.

Stoltenberg a respins acuzaţiile Kremlinului potrivit cărora alianţa militară se comportă ”agresiv”.

”De mai bine de şapte decenii suntem capabili să prevenim războiul pentru aliaţii noştri”, a precizat el.

”NATO este o alianţă defensivă, iar criza actuală arată că este vital ca Europa şi Statele Unite să rămână unite în cadrul NATO pentru a asigura pacea şi a susţine valorile libertăţii şi democraţiei”, a mai afirmat Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a evocat că alianţa, precum Uniunea Europeană, a fost construită pe ”ruinele celui de-al Doilea Război Mondial pentru a preveni războiul”.

 

viewscnt

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here