Strategia post-izolare a autorităţilor italiene, sub tirul criticilor. Nemulțumiri majore în episcopilor

Foto: Twitter

Guvernul italian a fost supus unui tir puternic de critici după ce a anunţat strategia de ieşire din izolare şi ridicarea treptată a unora dintre cele mai stricte măsuri anticoronavirus din lume aplicate pentru una dintre cele mai lungi perioade de timp, notează luni Agerpres, care citează DPA.

Premierul Giuseppe Conte a anunţat duminică seara o relaxare a acestor măsuri începând cu 4 mai, însă mesajul său a fost perceput de mulţi drept confuz şi insuficient de îndrăzneţ.

„Mult popularizata ‘fază 2’ va fi de fapt ‘faza 1,5′”, a comentat Wolfango Piccoli, co-director al firmei de consultanţă Teneo Intelligence, într-un mesaj pe e-mail. El a invocat o „relaxare extrem de prudentă, care păstrează încă multe interdicţii (…) şi solicită (din partea persoanelor şi firmelor) anumite practici ce vor complica serios activitatea de afaceri”.

Biserica Catolică s-a plâns la rândul ei de continuarea interdicţiilor privind serviciile religioase, în timp ce majoritatea părinţilor sunt extrem de nemulţumiţi de decizia de a menţine şcolile închise până în luna septembrie. „Episcopii italieni nu pot accepta să vadă compromisă exercitarea libertăţii cultului”, a explicat Conferinţa Episcopală Italiană (CEI) într-un comunicat publicat după anunţul de duminică al premierului Giuseppe Conte.

Sectoarele de producţie şi de construcţii se numără printre cele care au primit permisiunea de a-şi relua activitatea începând de săptămâna viitoare, în timp ce magazinele (din categoria celor considerate neesenţiale) şi muzeele se vor deschide la 18 mai, iar barurile şi restaurantele la 1 iunie.

Premierul Conte a anunţat o relaxare uşoară a regulilor privind izolarea în case, explicându-le italienilor că din data de 4 mai vor putea să facă mai multă mişcare în aer liber şi vor putea să-şi viziteze rudele, cu condiţia să poarte măşti de protecţie.

De asemenea, purtarea măştilor devine obligatorie în spaţiile publice închise, inclusiv în mijloacele de transport în comun.

Italia a intrat în izolare din 10 martie, perioadă mai mare decât orice altă ţară vestică. Bilanţul epidemiei de COVID-19 în Italia este de aproape 200.000 de cazuri şi peste 26.600 de decese, notează DPA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here