Ionuț Stroe: Nu se poate să inventăm noi vinovaţi doar pentru că USR vrea să se suie pe un val de suferinţă sau pentru că au greşit persoane apropiate PSD

Sursa: Facebook

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, afirmă, referindu-se la demisiile cerute de premierul Marcel Ciolacu în contextul scandalului centrelor din Ilfov în care bătrâni şi persoane cu dizabilităţi erau supuşi unor tratamente inumane, că nu putem vorbi despre ”o răspundere pauşală” şi nu e acum momentul unui ”ping-pong de demisii”. În ceea ce priveşte informaţiile apărute în presă despre Raluca Turcan şi avizul dat în mandatul său, Stroe consideră ”forţată şi tendenţioasă” orice insinuare pe acest subiect, mai ales că ”abuzurile au apărut după acreditare, după ce au fost aduşi beneficiarii”. ”Nu se poate să inventăm noi vinovaţi doar pentru că USR vrea să se suie pe un val de suferinţă sau pentru că au greşit persoane apropiate PSD. Nu există simetrie în vinovăţie şi cetăţenii au înţeles asta”, subliniază Ionuţ Stroe, citat de News.ro.

Stroe, despre demisiile cerute de Marcel Ciolacu:  Nu putem însă vorbi despre o răspundere pauşală şi nu e acum momentul să facem un ping-pong de demisii. Există o răspundere clară şi la nivel politic, care s-a văzut prin cele două demisii din guvern
Întrebat dacă este de acord cu Marcel Ciolacu când spune că trebuie să existe şi alte demisii în cazul azilelor, Stroe afirmă într-un răspuns transmis News.ro: ”În primul rând, trebuie spus foarte clar că, încă de la început, PNL a susţinut că vinovaţii pentru ororile întâmplate în acele azile trebuie să plătească, indiferent că vorbim despre nivelul politic sau administrativ. Declaraţiile făcute de premierul Ciolacu sunt unele foarte generale. Doar instituţiile abilitate care se ocupă de anchetă pot spune cine sunt cei responsabili. Nu putem însă vorbi despre o răspundere pauşală şi nu e acum momentul să facem un ping-pong de demisii. Există o răspundere clară şi la nivel politic, care s-a văzut prin cele două demisii din guvern. Nu trebuie să cădem în capcana USR care încearcă să facă să pară că toată lumea este de vină, doar pentru că încearcă ei să capitalizeze politic acest moment. Au existat demisii şi din guvern şi de la nivel administrativ şi în continuare este o anchetă în desfăşurare pentru a stabili cine sunt vinovaţii”.
Conform lui Stroe, PNL susţine că sistemul asistenţei sociale a persoanelor din azile are nevoie de o reformare clară.
”Procesul de schimbare a unui sistem greşit trebuie dus până la capăt, iar el trebuie să însemne implicarea societăţii civile şi a tuturor entităţilor care pot şi vor să-şi asume o misiune socială, precum grija faţă de bătrâni”, explică purtătorul de cuvânt al PNL.
Ionuţ Stroe: Fostul ministru Raluca Turcan a semnat avizul de acreditare care verifică dacă sunt respectate condiţiile de înfiinţare. Nu se poate să inventăm noi vinovaţi doar pentru că USR vrea să se suie pe un val de suferinţă. 
Solicitat să precizeze care este poziţia PNL în privinţa informaţiilor apărute în presă despre Raluca Turcan şi avizul dat în mandatul său de ministru al Muncii pentru unul dintre centrele în care ulterior au fost aduşi bătrâni şi despre care a relatat presa, Ionuţ Stroe afirmă că nu poţi acuza un om doar pentru că a avizat din punct de vedere tehnic o clădire.
”Orice fel de insinuare pe acest subiect este forţată şi tendenţioasă. Nu poţi acuza un om doar pentru că a avizat din punct de vedere tehnic o clădire. Fostul ministru a semnat avizul de acreditare care verifică dacă sunt respectate condiţiile de înfiinţare. Nu se poate să inventam noi vinovaţi doar pentru că USR vrea să se suie pe un val de suferinţă sau pentru că au greşit persoane apropiate PSD. Nu există simetrie în vinovăţie şi cetăţenii au înţeles asta”, declară Ionuţ Stroe.
El a explicat că ministrul semnează acreditarea furnizorului pe baza documentelor verificate de funcţionarii din AJPIS şi în baza unui referat de acreditare redactat de serviciul Asistenţă Socială al ministerului.
”Semnarea acreditării este doar o formalitate administrativă. La acreditare se aprobă ca în spaţiul respectiv să se desfăşoare serviciile sociale pentru care are licenţe respectivul furnizor. Abuzurile au apărut după acreditare, după ce au fost aduşi beneficiarii”, relatează purtătorul de cuvânt al PNL.
Stroe, despre scandalul azilelor şi preşedintele CJ Ilfov: Singura legătură a domnului Thuma este că este preşedinte de Consiliul Judeţean în locul unde s-a întâmplat, dar în rest nu putem crea false legături sau induce false responsabilităţi
Ionuţ Stroe a comentat şi faptul că prim-ministrul Marcel Ciolacu a vorbit şi despre alte demisii, inclusiv ale şefilor de Consilii Judeţene, solicitare care l-ar putea viza şi pe şeful CJ Ilfov, liberalul Hubert Thuma.
”Aşa cum v-am spus, trebuie să aşteptăm rezultatele anchetei pentru a stabili vinovaţii. Preşedintele CJ Ilfov a dat deja nenumărate explicaţii în acest caz. DGASPC Ilfov nu are atribuţii de control în cazul centrelor private, cum erau cele denumite ,,azilele groazei”. Tot ce poate face instituţia este să monitorizeze centrele care sunt în subordinea lor. În plus, directorul general al DGASPC Ilfov, şeful DSP Ilfov şi şeful IPJ Ilfov au demisionat. Singura legătură a domnului Thuma este că este preşedinte de Consiliul Judeţean în locul unde s-a întâmplat, dar în rest nu putem crea false legături sau induce false responsabilităţi”, a declarat Ionuţ Stroe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here