Studiu al Universității Oxford: Vaccinul AstraZeneca oferă o protecție de 74,6% împotriva tulpinii britanice

Vaccinul anti-COVID dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea din Oxford a protejat oamenii împotriva unei noi variante de coronavirus mai contagioase la niveluri similare protecției pe care o oferă împotriva altor forme cunoscute ale virusului, au spun cercetătorii de la Oxford într-un studiu publicat vineri, potrivit The New York Times.

Studiul, care nu a fost încă evaluat de alți cercetători, susține că vaccinul a avut o eficiență de 74,6% față de o nouă variantă, care a fost detectată pentru prima dată în Marea Britanie și este cunoscută sub numele de B.1.1.7 – sau „tulpina britanică”.

Deși preliminare, rezultatele încurajatoare sugerează că toate cele cinci vaccinuri de vârf existente în prezent pot oferi cel puțin o anumită protecție împotriva noii tulpini a coronavirusului. Totuși, dovezile crescânde sugerează că mutațiile virusurilor pot diminua eficacitatea vaccinurilor, mărind presiunea asupra țărilor de a-și vaccina rapid populațiile pentru a depăși tulpinile care se răspândesc pe tot globul.

În studiile clinice, vaccinul AstraZeneca-Oxford a protejat toți participanții împotriva formelor severe sau a decesului.

Oamenii de știință de la Oxford au prelevat săptămânal mostre din nas și gât participanților înscriși în studiul clinic din Marea Britanie. Pentru a determina eficacitatea vaccinului împotriva noii variante, au secvențializat particulele virale de la câteva sute de mostre între 1 octombrie și 14 ianuarie, perioadă în care noua variantă a început să circule în Marea Britanie.

Andrew Pollard, cercetătorul care a condus studiul, a declarat că datele „indică faptul că vaccinul nu numai că protejează împotriva virusului pandemic original, ci și împotriva noii variante, B.1.1. 7, care a provocat creșterea bolii de la sfârșitul anului 2020 în Marea Britanie.”

Cercetătorii au studiat, de asemenea, probe de sânge de la participanții la studiile clinice care au fost vaccinați și au stabilit că noua varianta pare mai abilă în „fentarea” anticorpilor generați de vaccin.

Datele preliminare din testele de laborator ale vaccinurilor de la Pfizer și Moderna sugerează că și acestea oferă o bună protecție împotriva variantei B.1.1.7. De asemenea, compania farmaceutică Novavax, care a secvențializat probe de la participanții la studiile clinice din Marea Britanie, a constatat că vaccinul său a fost extrem de eficient împotriva variantei B.1.1.7.

Studiul lansat vineri nu a testat, însă, puterea de protecție a vaccinului AstraZeneca împotriva unei alte variante de coronavirus cu răspândire rapidă, cunoscută sub numele de B.1.351, care a fost identificată pentru prima dată în Africa de Sud. Cercetătorii efectuează teste de laborator similare pentru a încerca să măsoare efectul „tulpinii sud-africane” asupra potenței vaccinului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here