Studiu britanic: România are cea mai mare rată de imunizare din Europa după trecerea prin boală – 70%

Foto: INQUAM/George Călin
Un studiu realizat de Școala de Igienă și Boli Tropicale din Londra, citat de cotidianul The Times, arată că România are cea mai mare rată de imunizare din Europa după trecerea prin boala COVID-19 – un procent de 70%. În ciuda acestui fapt, țara noastră riscă să înregistreze încă 70.000 de decese, din cauza ratei scăzute de vaccinare. Studiul mai arată că Marea Britanie este țara europeană care s-ar afla cel mai aproape de finalul pandemiei, datorită combinației dintre numărul de persoane vaccinate și trecute prin boală, care este la un nivel ridicat.

România are cea mai ridicată rată de imunizare din Europa obținută în urma trecerii prin boală – 70% – în timp ce Norvegia are cea mai mică rată – 3% – arată studiul, realizat de oamenii de știință britanici pe baza unui calcul statistic al distribuției imunității în funcție de ratele de imunizare din fiecare țară și de distribuția pe grupe de vârstă, notează Hotnews.ro.

Autorii studiului estimează, de altfel, că țara noastră ar mai putea înregistra încă 70.000 de decese din cauza virusului, din cauza ratei foarte scăzute de vaccinare. Cea mai mare acoperire a vaccinului COVID-19 este în Portugalia, în timp ce România se află la coada clasamentului.

În toată Europa, studiul a estimat că există încă un potențial pentru 300.000 de noi decese și alte 900.000 de internari în spital, din cauza COVID-19. 70.000 dintre aceste decese ar putea fi în România.

Povestea pandemiei este că incidența cu adevărat mare a infecțiilor a fost la grupele de vârstă mai tinere și, totuși, impactul a fost observat cu adevărat la grupa de vârstă cea mai în vârstă, așa că, în ciuda nivelurilor foarte ridicate de imunitate naturală din România, există încă destui oameni expuși la o posibilă infectare, din cauza faptului că nu s-au vaccinat”, afirmă Lloyd Chapman, unul dintre autorii studiului.

Marea Britanie este țara europeană care s-ar afla cel mai aproape de finalul pandemiei, datorită combinației dintre numărul de persoane vaccinate și trecute prin boală, care este la un nivel ridicat, potrivit studiului.

În cazul în care toate restricțiile și vaccinările s-ar opri astăzi, autorii studiului estimează că Anglia ar avea 10.000 de decese, comparativ cu 114.000 Germania, spre exemplu. Marea Britanie înregistrează, în acest moment, în jur de 1.000 de decese pe zi din cauza COVID-19.
Articolul integral poate fi citit AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here