Reprezentanţii băncilor consideră că prevederile legislative privind recunoaşterea, aprobarea sau acceptarea procedurii de identificare a persoanei la distanţă utilizând mijloace video pot reduce fraudele în sistem

Prevederile legislative privind reglementarea, recunoaşterea, aprobarea sau acceptarea procedurii de identificare a persoanei la distanţă utilizând mijloace video, publicate săptămâna aceasta în Monitorul Oficial, sunt catalogate de către Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi de Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) drept un „progres notabil în procesul de debirocratizare la nivel naţional”. Oficialii celor două entităţi consideră că forma în care a fost adoptată această normă „reprezintă un mare pas înainte atât pentru prestatorii de servicii vizaţi de această normă, cât şi pentru cetăţeni”, menţionând însă că mai sunt necesare „ajustări care să permită prestarea serviciilor la distanţă în cele mai bune condiţii”, notează News.ro.

„Această decizie reprezintă un progres notabil în procesul de debirocratizare la nivel naţional, atât în zona publică, cât şi privată, clienţii băncilor fiind beneficiarii direcţi ai acestor modificări. O astfel de normă era necesară şi aşteptată de către actorii din piaţă de mult timp, iar în numele membrilor noştri, membri ai Asociaţiei Române a Băncilor şi ai Consiliului Patronatelor Bancare din România deopotrivă, salutăm deschiderea de care au dat dovadă reprezentanţii Autorităţii pentru Digitalizarea României şi dialogul consistent care a dus la elaborarea acestui act normativ”, au transmis vineri, prin intermediul unui comunicat de presă, reprezentanţii ARB şi CPBR, referindu-se la decizia preşedintelui Autorităţii pentru Digitalizarea României prin care sunt aprobate normele privind reglementarea, recunoaşterea, aprobarea sau acceptarea procedurii de identificare a persoanei la distanţă utilizând mijloace video, document publicat săptămâna aceasta în Monitorul Oficial.
Oficialii celor două entităţi consideră  că forma în care a fost adoptată această normă „reprezintă un mare pas înainte” pentru toate părţile implicate.
„Considerăm că forma în care a fost adoptată această normă reprezintă un mare pas înainte atât pentru prestatorii de servicii vizaţi de această normă cât şi pentru cetăţeni, chiar dacă mai sunt necesare o serie de ajustări care să permită prestarea serviciilor la distanţă în cele mai bune condiţii, fără însă a cauza presiuni financiare şi operaţionale semnificative pentru prestatorii de astfel de servicii şi fără a limita/îngreuna accesul pe piaţa românească a prestatorilor de servicii de identificare din alte state membre UE”; adaugă sursa citată.

Potrivit ARB, criza sanitară generată de pandemia de COVID a dus la o accelerare a procesului de digitalizare în sistemul bancar. Un studiu privind digitalizarea sistemului bancar, realizat de IRES în anul 2020 şi citat de ARB şi CPBR arată că aproximativ 76,8% dintre românii care deţin un produs sau un serviciu bancar au declarat că au încredere foarte multă şi multă în noile tehnologii care includ aplicaţii şi servicii digitale,
Datele furnizate de ARB arată că aproximativ 47% dintre români preferă interacţiunea online cu banca şi este foarte important ca serviciile bancare să poată fi accesate cu uşurinţă de pe Internet/ Mobil. O pondere de 19% dintre respondenţi interacţionează atât online, cât şi offline cu banca, folosind ocazional aplicaţia de Mobile Banking. 34% dintre clienţi preferă interacţiunea offline cu banca, de cele mai multe ori merg fizic la unităţile bancare atunci când au nevoie şi nu este prea important că serviciile bancare pot fi accesate cu uşurinţă de pe Internet / Mobil. Comunitatea bancară este preocupată de creşterea gradului de educaţie digitală în România. În acest context, oficialii celor două structuri sunt de părere că acceptarea procedurii de identificare a persoanei la distanţă utilizând mijloace video ar putea contribui la reducerea fraudelor.

Cum se va realiza video-identificarea

În procesul de video-identificare, cetățeanul va avea nevoie de un dispozitiv electronic cu care să captureze imagini ale feţei și imagini cu cartea de identitate sau paşaportul. De asemenea, acesta va trebui să fie identificat într-o bază de date.
Pe parcursul procedurii de video-identificare, cetățeanului i se pot adresa diverse întrebări pentru ca platforma să se asigure că în fața laptopului sau a telefonului nu este o altă persoană decât cea din documente.

După ce aceşti pasi au fost parcurşi cu succes, ultimul pas este confirmarea cu un factor de autentificare suplimentar, prin transmiterea către cetățeanul care parcurge procedura de identificare a persoanei la distanță a unui cod de unică folosință (One Time Password – OTP), sau prin transmiterea unui link cu o durată limitată, special creat în acest scop, generat în mod individual (prin e-mail sau SMS).

Miercuri, 24 noiembrie 2021, a fost publicată în Monitorul Oficial decizia preşedintelui Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR) prin care sunt aprobate normele privind reglementarea, recunoașterea, aprobarea sau acceptarea procedurii de identificare a persoanei la distanță utilizând mijloace video.
 

Normele pentru identificarea video la distanță prevăd o serie de obligaţii legale care trebuie îndeplinite de platformele de identificare remote prin mijloace video.

„Normele prevăd ca identificarea să se realizeze prin tehnologii digitale inovatoare care folosesc inteligența artificială și/sau procese machine learning – cum ar fi aplicațiile care realizează identificarea unei persoane și/sau verificări ale actelor de identitate prin capturi de imagini digitale, măsurători ale semnalmentelor biometrice faciale, comparare de imagini – sau tehnologia NFC încorporată în documentele electronice de identitate.

Normele asigură faptul că identificarea se face la cel mai înalt nivel de securitate. Fiecare platformă care va realiza video-identificarea va trece printr-un proces complex de audit şi va fi avizată de Autoritatea pentru Digitalizarea României”, a precizat Octavian Oprea, președintele ADR.

Se supun normelor privind identificarea video la distanță :

  • prestatorii de servicii de încredere;
  • prestatorii de servicii de plată;
  • instituțiile de credit;
  • instituțiile financiare nebancare;
  • organismele din sectorul public;

terții de verificare a identității.                                                                                                                                                                                                                   Intrarea în vigoare a identificării video la distanță

Normele vor intra în vigoare în 30 de zile, dar operatorii economici sau instituţiile care vor folosi identificarea la distanţă prin mijloace video au la dispoziţie o perioadă de 8 luni (240 de zile) pentru a se pune în acord cu acestea.
Această perioadă de armonizare tehnică asigură că platformele tehnologice dezvoltate până acum în această direcţie pot fi adaptate normelor fără a exista o perioadă de întrerupere.

Doar prin digitalizare şi prin folosirea celor mai noi tehnologii vom putea să răspundem nevoilor reale ale cetăţenilor şi să aşezăm pe piloni stabili modernizarea instituţiilor publice.

Surse: News.ro, Hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here