SUA anunţă noi sancţiuni financiare împotriva Moscovei şi expulzează zece diplomaţi ruşi. NATO sprijină SUA. Reacția Kremlinului

Guvernul american a anunţat joi o serie de sancţiuni financiare împotriva Rusiei şi expulzarea a zece diplomaţi ruşi, drept răspuns la o serie de atacuri cibernetice şi la ingerinţe în alegerile prezidenţiale din 2020, acţiuni atribuite Moscovei, relatează AFP şi dpa. Statele membre NATO şi-au anunţat joi sprijinul faţă de decizia Washingtonului de a sancţiona financiar Rusia şi de a expulza zece diplomaţi ruşi, transmite AFP. În replică, Rusia a promis joi un răspuns „inevitabil” la noile sancţiuni decretate de SUA la adresa sa şi l-a convocat pe ambasadorul american la Moscova pentru o „conversaţie dificilă”, relatează AFP.

Preşedintele SUA a semnat un decret care va permite pedepsirea din nou a Rusiei, de manieră să producă „consecinţe strategice şi economice (…) dacă ea continuă sau favorizează o escaladare a acţiunilor sale de destabilizare internaţională”, a avertizat Casa Albă într-un comunicat.

În cadrul acestui decret, Trezoreria americană le-a interzis instituţiilor financiare americane să cumpere direct datorie emisă de Rusia după data de 14 iunie.

De asemenea, sunt sancţionate şase societăţi tehnologice ruse acuzate de susţinerea activităţilor cibernetice ale serviciilor de informaţii de la Moscova.

Este vorba despre o ripostă la giganticul atac cibernetic din 2020 care a utilizat drept vector SolarWinds, un editor american de software căruia i-a fost piratat un produs pentru introducerea unei vulnerabilităţi la utilizatorii săi, printre care mai multe agenţii federale americane. Administraţia Biden acuză acum oficial Rusia că este responsabilă de acest atac, după cum a lăsat deja să se înţeleagă.

În plus, Departamentul Trezoreriei sancţionează 32 de entităţi şi persoane acuzate că au încercat, în numele guvernului rus, „să influenţeze alegerile prezidenţiale din 2020 din SUA”, potrivit Casei Albe.

De asemenea, în parteneriat cu Uniunea Europeană, Canada, Regatul Unit şi Australia, guvernul american impune sancţiuni împotriva a opt persoane şi entităţi „asociate ocupării şi represiunii de durată în Crimeea”.

În ceea ce priveşte acuzaţiile privind prime oferite de Rusia talibanilor pentru a-i ataca pe soldaţii americani sau străini în Afganistan, Casa Albă rămâne pentru moment vagă, afirmând că această afacere este „gestionată prin canale diplomatice, militare şi de informaţii”.

*NATO sprijină acțiunile SUA

Statele membre NATO şi-au anunţat joi sprijinul faţă de decizia Washingtonului de a sancţiona financiar Rusia şi de a expulza zece diplomaţi ruşi, transmite AFP.

‘Statele NATO îşi exprimă sprijinul şi solidaritatea faţă de Aliatul lor, Statele Unite, după anunţarea unor măsuri destinate să răspundă activităţilor destabilizatoare ale Rusiei’, a transmis Alianţa într-un comunicat.

‘Aliaţii iau măsuri la nivel individual şi colectiv în scopul de a întări securitatea colectivă a Alianţei’, precizează comunicatul.

În text, NATO acuză Rusia că ‘face dovadă în mod repetat de un comportament destabilizator, mai ales prin încălcarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi a Georgiei şi prin a continua să încalce, să nu onoreze şi să ocolească numeroase obligaţii şi angajamente internaţionale’.

Administraţia Joe Biden a anunţat joi o serie de sancţiuni financiare împotriva Rusiei şi expulzarea a zece diplomaţi ruşi, drept răspuns la o serie de atacuri cibernetice şi la ingerinţe în alegerile prezidenţiale din 2020, acţiuni atribuite Moscovei.

Preşedintele SUA a semnat un decret care va permite pedepsirea din nou a Rusiei, de manieră să producă „consecinţe strategice şi economice (…) dacă ea continuă sau favorizează o escaladare a acţiunilor sale de destabilizare internaţională”, a avertizat Casa Albă într-un comunicat.

Aliaţii au chemat joi Rusia ‘să înceteze imediat’ comportamentul destabilizator şi să se conformeze obligaţiilor sale internaţionale, la fel cum Aliaţii le respectă pe ale lor, inclusiv acordurile şi angajamentele ce există în materie de control al armamentelor, de dezarmare şi de neproliferare.

Ei cer, de asemenea, Moscovei ‘să pună capăt provocărilor şi să procedeze imediat la o dezescaladare a tensiunilor la frontierele Ucrainei, precum şi în Crimeea, (un) teritoriu ce a fost anexat ilegal’.

Răspunsul NATO în încercarea de evitare a unui conflict între Ucraina şi Rusia a fost abordat, marţi şi miercuri, în cursul discuţiilor pe care secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, şi şeful Pentagonului, Lloyd Austin, le-au avut cu omologii lor din celelalte 29 de state membre ale Alianţei.

*Replica Moscovei

Rusia a promis joi un răspuns „inevitabil” la noile sancţiuni decretate de SUA la adresa sa şi l-a convocat pe ambasadorul american la Moscova pentru o „conversaţie dificilă”, relatează AFP.

„SUA nu sunt pregătite să accepte realitatea obiectivă a unei lumi multipolare, fără hegemonie americană (…) Un astfel de comportament agresiv va primi o ripostă puternică. Răspunsul la sancţiuni va fi inevitabil”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe (MAE) rus, Maria Zaharova.

„Washingtonul trebuie să înţeleagă că preţul degradării relaţiilor bilaterale va trebui să fie plătit. Responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă va aparţine în întregime Statelor Unite”, a adăugat ea.

Maria Zaharova a anunţat, de asemenea, că ambasadorul american la Moscova, John Sullivan, a fost convocat la MAE rus pentru „o conversaţie care va fi, pentru partea americană, dificilă”.

SUA au anunţat joi o serie de sancţiuni financiare împotriva Rusiei şi expulzarea a zece diplomaţi ruşi, drept răspuns la o serie de atacuri cibernetice şi la ingerinţe în alegerile prezidenţiale din 2020, acţiuni atribuite Moscovei.

Acestea vizează în special datoria suverană rusă, care nu mai poate fi cumpărată de instituţiile financiare americane după 14 iunie, precum şi şase societăţi tehnologice ruse acuzate că susţin activităţile cibernetice ale serviciilor de informaţii ruse.

Întrebat mai devreme joi despre aceste sancţiuni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că ele „nu vor favoriza” organizarea unui summit între Joe Biden şi Vladimir Putin, care a fost propus de Washington.

„În timpul apelului telefonic cu preşedintele rus, Joe Biden şi-a exprimat speranţa privind o normalizare a relaţiilor ruso-americane. Acţiunea administraţiei sale dovedeşte contrariul”, a spus Maria Zaharova.

După ce noul preşedinte american şi-a început mandatul în ianuarie, relaţiile între Moscova şi Washington s-au degradat rapid. Ambasadorul rus în SUA a fost rechemat la Moscova după ce Joe Biden a apreciat într-un interviu că omologul său rus este un „criminal”.

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here