SUA își retrag din Germania aproape 12.000 de militari. Jens Stoltenberg: SUA „s-au consultat îndeaproape” cu aliaţii din NATO înainte de anunţul privind relocarea trupelor

Statele Unite au decis retragerea a 11.900 de militari americani din Germania, pentru a repoziționa o mare parte dintre aceștia în Belgia și Italia, a anunțat miercuri șeful Pentagonului, Mark Esper, transmite AFP. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că SUA s-au consultat „îndeaproape” cu aliaţii lor înainte de a anunţa numărul de militari care vor fi relocaţi din Germania, relatează Agerpres citând DPA.

SUA intenționează să repoziționeze trupe în Polonia și statele baltice, dacă se va ajunge la un acord cu aceste țări în privința statutului lor, a precizat secretarul american al Apararii în cursul unei conferințe de presă la Washington.
Esper a dat asigurări că obiectivul este unul strategic, mai ales ca descurajare a Rusiei, dar la numai câteva minute după conferința de presă a șefului Pentagonului, președintele Donald Trump a explicat că această retragere este din cauza refuzului Germaniei de a „plăti mai mult” la NATO.
„Ne-am săturat să fim luați de proști”, le-a spus Donald Trump jurnaliștilor de la Casa Albă. „Ne vom reduce trupele pentru că nu plătesc. Este foarte simplu”.

„Pacea şi securitatea în Europa sunt importante pentru securitatea şi prosperitatea Americii de Nord şi, în contextul în care ne confruntăm cu o lume mai imprevizibilă, suntem mai puternici şi mai în siguranţă atunci când suntem uniţi”, a spus Stoltenberg.

„SUA s-au consultat îndeaproape cu toţi aliaţii NATO înainte de anunţul de astăzi”, a adăugat el.

Din cei aproximativ 34.500 de militari americani în prezent staționați în Germania, circa 6.400 vor fi repatriați în SUA, în timp ce alți 5.600 vor fi relocați în alte țări NATO, a precizat Esper. În jur de 2.000 de soldați vor fi de asemenea repartizați între Italia și Belgia.
Preşedintele american Donald Trump a anunţat încă din luna iunie că are în vedere o retragere parţială a trupelor americane din Germania, pe fondul unei dispute de lungă durată cu Berlinul privind cheltuielile de apărare.

Comandamentul militar american în Europa (Eucom), cu sediul la Stuttgart în prezent, se va muta la Mons, în Belgia, unde se află comandamentul NATO, ceea ce îl va scuti pe generalul american care conduce în mod tradiţional cele două structuri să ”penduleze” între cele două ţări.

Comandamentul militar american pentru Africa (Africom), care se află tot la Stuttgart, ar putea să fie mutat, dar nu a fost încă luată o decizie, a spus şeful Pentagonului.

Cei 2.500 de soldaţi ai Forţelor Aeriene ale SUA staţionaţi la baza Mildenhall din Regatul Unit şi care urmau să fie relocaţi în Germania vor rămâne în Regatul Unit.

În Germania vor rămâne 24.000 de militari americani din 36.000 în prezent.

Repoziţionarea este făcută „într-o manieră care va întări NATO, va intensifica descurajarea Rusiei, „îi va reasigura pe aliaţi” şi va „îmbunătăţi flexibilitatea strategică a SUA”, a spus Esper, citat de agenţia de presă germană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here