SUA renunţă la sancţionarea principalei companii implicate în Nord Stream 2. Blinken: Nu suntem întotdeauna de acord, dar alianţele noastre rămân puternice

Sursa: Gazprom.com

Statele Unite au anunţat miercuri că renunţă la sancţionarea principalei companii implicate în construirea gazoductului Nord Stream 2, dintre Rusia şi Germania, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Măsurile adoptate astăzi demonstrează angajamentul administraţiei (preşedintelui Biden) faţă de securitatea energetică în Europa, în conformitate cu promisiunea preşedintelui de a restabili relaţiile cu aliaţii şi partenerii noştri din Europa, o chestiune de securitate naţională”, a declarat şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, anunţând această decizie.

„Opoziţia noastră faţă de gazoductul Nord Stream 2 este neclintit”, a adăugat secretarul de stat al SUA, dar „deşi nu suntem întotdeauna de acord, alianţele noastre rămân puternice”.

Într-o scrisoare adresată Congresului, Antony Blinken indică faptul că a decis să sancţioneze mai multe entităţi ruseşti implicate în proiect, în timp ce compania Nord Stream 2 AG, o filială a gigantului rus Gazprom cu sediul în Elveţia, şi CEO-ul său, germanul Matthias Warnig, sunt scutiţi de sancţiuni.

Aceste scutiri sunt „în interesul naţional al SUA”, subliniază Blinken în scrisoarea adresată congresmenilor, care au votat în 2019 o lege ce obligă executivul să impună sancţiuni părţilor implicate în proiectul Nord Stream 2.

Impunerea sancţiunilor „ar fi afectat relaţiile Statelor Unite cu Germania, Uniunea Europeană şi alţi aliaţi şi parteneri europeni”, justifică Blinken.

Berlinul insistă asupra faptului că proiectul este „necesar” şi „consideră sancţiunile americane o interferenţă în afacerile sale interne”.

Ucraina, pe care gazoductul o ocoleşte, şi alte ţări din Europa de Est „continuă să îndemne SUA să se opună proiectului Nord Stream 2, dar nu toate sunt în favoarea sancţiunilor împotriva unor entităţi sau a unor europeni”, a adaugă secretarul de stat american.

Unii îl numesc șarlatan, alții „Rasputin”. Controversatul istoric care a devenit poate cel mai influent consilier al lui Macron

1 COMENTARIU

  1. Au venit comunistii la putere in SUA,ce sa mai ocolim atata! Parerea asta o au deja romanii si celelalte state est europene.Aceasta administratie,cea democrata, este dispusa ca intotdeauna la compromisuri cu dictaturile chineze si ruse.Parca vad ca si cu erdogan se vor imprieteni…Cand a socat toata lumea Putin,nemernicul dictator rus,masand trupe si tancuri la granita Ucrainei,ce discurs a avut Biden,nu unul evaziv?Republicanii sunt dintotdeauna prietenii nostri,ai romanilor si ai tarilor invadate de bolsevici!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here