SUA ridică sancțiunile impuse „contabilului-șef” al cartelului Sinaloa, după ce l-a denunțat pe El Chapo

Statele Unite au ridicat sancțiunile financiare asupra unui locotenent al cartelului mexican Sinaloa spunând că Jesus „Regele” Zambada, care a depus mărturie împotriva fostului său șef Joaquin „El Chapo” Guzman, s-a reabilitat, scrie The Guardian.

Zambada, contabilul șef al cartelului timp de mai bine de 15 ani, a fost martor cheie în timpul procesului din 2018 al lui Guzman din New York, oferind o descriere detaliată a modului în care organizația a transportat cocaină în Statele Unite.

Informațiile publicate miercuri de trezoreria americană arată că Jesus Zambada a fost eliminat de pe lista de sancțiuni a Oficiului pentru Controlul Activelor Străine.

Un purtător de cuvânt al departamentului a declarat că Zambada nu mai este implicat în activități sancționabile și a demonstrat o schimbare de comportament. Un oficial al forțelor de ordine din SUA a refuzat să ofere mai multe informații despre unde se află Zambada sau despre statutul său juridic, spunând că aceste informații nu sunt publice.

Jesus Zambada a fost arestat în 2008 după un atac armat în Mexico City, unde a fost suspectat că ar fi controlat contrabanda prin aeroportul internațional al capitalei. A fost extrădat în Statele Unite patru ani mai târziu.

Frate al șefului cartelului Sinaloa, Ismael „El Mayo” Zambada, El Rey a depus mărturii cheie în timpul procesului lui Guzman, oferind detalii despre cum funționa cartelul și despre vasta scară financiară a ceea ce se presupune că este cea mai mare organizație din lume de trafic de droguri.

Întrebat în mod repetat cum de știe atâtea detalii, Zambada a răspuns: „Pentru că eram în cartel”. Fiul lui El Mayo, Vicente Zambada Niebla, cunoscut sub numele de Vincentillo, a mărturisit și el. Acesta a declarat instanței că a început să-l însoțească pe tatăl său la planificarea întâlnirilor încă din adolescență.

Cei doi martori au pledat „vinovat” la acuzațiile instanței și au fost de acord să depună mărturie împotriva lui Guzman, acuzat de trafic de cocaină, heroină, canabis și metamfetamină în SUA.

Guzman a fost condamnat de un juriu la închisoare pe viață și este închis în SUA.

Biroul Penitenciarelor SUA a declarat anterior că Jesus „Regele” Zambada nu se află în custodia sa, ceea ce a dus la speculații că ar putea fi într-un program de protecție a martorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here