SUA vs. Iran | Cum se compară armatele celor două țări

  Uciderea generalului Qasem Soleimani de către armata SUA, din ordinul lui Donald Trump, a agravat relațiile deja stricate din Washington și Teheran. Regimul iranian a promis deja o răzbunare severă împotriva americanii pentru omorârea unuia dintre cei mai periculoși, influenți, puternici și apreciați generali ai republicii islamice. Qasem Soleimani era adesea considerat numărul doi al regimului, imediat după ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al țării. Era omul pentru care Iranul ar merge la război să-l răzbune. Dar cine ar câștiga într-o luptă între SUA și Iran?

  Statele Unite au cea mai modernă și cea mai puternică armată din lume. Cei peste 1,3 milioane de soldați activi au acces la tehnologii, echipamente și tactici la care alți militari nici nu visează.

  Donald Trump, în calitate de comandant suprem al Forțelor Armate Americane, are la dispoziție 13.398 de aeronave, 6287 de tancuri și 415 nave, dintre care 12 portavioane nucleare, care fiecare face cât o armată, potrivit clasamentului Global Firepower 2019. SUA ocupă locul 1.

  Iran este pe locul 14 în acest top, cu o armată de 523.000 de oameni. Regimul are 509 aparate de zbor, 1634 de tancuri și 398 de nave, dar multe sunt nave mici de patrulare. În plus, multe dintre aceste vehicule datează din perioada războiului rece, fiind depășite atât moral cât și tehnologic. Cele mai periculoase avioane iranienes sunt F-14 Tomcat cumpărate de la americani de Șahul Mohammed Reza Pahlavi la mijlocul anilor 1970. Dar multe dintre acestea nu mai sunt apte de zbor, deoarece duc lipsă de piese.

  The Infographics Show, unul dintre cele mai populare canale de pe Youtube, a făcut o comparație între forțele armate ale SUA și Iran.

  1 COMENTARIU

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here