SÜDDEUTSCHE ZEITUNG: Comisia Europeană a lui Von der Leyen

Procentul femeilor din Comisia Europeană urmează să fie pentru prima oară din istoria ei aproape de 50%.

Preşedintele ales propune la Bruxelles o echipă formată din 13 femei, printre care şi domnia sa, respectiv din 14 bărbaţi.

Astfel politicianul Partidului Creştin-Democrat din Germania şi-a ţinut promisiunea făcută în iulie, încă înainte de a fi fost aleasă în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

Acum Parlamentul European urmează să decidă dacă toţi candidaţii vor fi acceptaţi.

Comisia Europeană este o formaţiune cu totul specială, dar seamănă – aproximativ vorbind – cu un guvern cu mai multe secţii.

Comisia lucrează cu peste 30.000 de funcţionari, concepe legi europene şi are grijă ca acestea să fie aplicate. Din Comisie face parte câte un reprezentant din toate cele 27 de ţări care au mai rămas în UE.

Potrivit planurilor Comisia Europeană urmează să-şi înceapă activitatea la 1 noiembrie. Von der Leyen a promis o Comisie formată în mod egal din bărbaţi şi femei, iar lista respectă acest plan.

În cursul săptămânilor viitoare toţi cei nominalizaţi vor fi audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului European. Există posibilitatea schimbării unor persoane înainte ca plenul să-i voteze pe toţi cei propuşi.

Din partea parlamentarilor există reţineri mai ales faţă de cei nominalizaţi din partea Ungariei, Poloniei şi României.

Fostul ministru ungar al justiţiei, László Trócsányi, se află în vizorul criticii, deoarece a jucat un rol în conceperea şi ulterior retragerea unei reforme a justiţiei.

Împotriva candidatului polonez Janusz Wojciechowski există o anchetă din partea Olaf, vizând falsificări ale unor cheltuieli de călătorie. Candidatul propus de România, Rovana Plumb, se confruntă cu acuzaţia de abuz în serviciu.

Sursa: RADOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here