Suedia va trimite Ucrainei tunuri Archer şi blindate uşoare

Sursa: Pixabay

Guvernul suedez a anunţat joi un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care va include vehicule blindate de luptă pentru infanterie şi sistemul de artilerie Archer, informează Reuters, citată de News.ro.

Suedia va trimite 50 de vehicule de luptă pentru infanterie Type 90, blindate şi cu şenile. Acest vehicul poate fi folosit pentru a transporta până la opt soldaţi de infanterie şi este echipat cu un tun automat de 40 de milimetri.

Guvernul nu a precizat, în schimb, câte sisteme Archer va furniza Ucrainei.

Pachetul este în valoare de 4,3 miliarde de coroane suedeze (419 milioane de dolari) şi va include, de asemenea, arme antitanc uşoare şi portabile NLAW, echipamente de deminare şi puşti de asalt.

„Victoria Ucrainei în acest război este de o importanţă ce aproape nu poate fi descrisă”, a declarat premierul Ulf Kristersson într-o conferinţă de presă, subliniind că Ucraina luptă pentru libertatea întregii Europe. „Acesta este unul dintre principalele motive pentru care atât de multe ţări fac atât de mult pentru a ajuta Ucraina în acest moment. Sprijinul moral este important, dar şi securitatea noastră comună”, a explicat el.

Suedia are 48 de sisteme Archer, care este un obuzier autopropulsat montat pe un vehicul fabricat de Bofors BAE. Ucraina îşi exprimase de mult timp interesul de a-l adăuga la arsenalul său.

Până la anunţarea pachetului de ajutor militar de joi, Suedia a mai furnizat un ajutor militar de aproximativ 5 miliarde de coroane suedeze pentru Ucraina, precum şi mai multe tranşe de ajutoare umanitare.

Suedia deţine în prezent preşedinţia semestrială a UE şi a solicitat anul trecut să adere la NATO împreună cu Finlanda, o mişcare ce a venit, după decenii de nealiniere, din cauza invaziei ruse în Ucraina.

Vineri, liderii din domeniul apărării din aproximativ 50 de ţări şi din NATO se vor reuni la baza aeriană Ramstein din Germania pentru a discuta despre cum să furnizeze Kievului mai multe arme. Principala întrebare este dacă Germania va trimite tancurile sale de luptă Leopard în Ucraina sau cel puţin va aproba transferul acestora din ţări terţe.

Războiul din Ucraina, în imagini – Zilele 327 și 328

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here