Surse MEDUZA: Din cauza contraofensivei de succes a Ucrainei, Kremlinul a suspendat pe termen nelimitat referenumurile de anexare

Două surse Meduza, apropiate Kremlinului, susțin că autoritățile ruse au amânat pe termen nelimitat referendumurile privind „alăturarea la Rusia” a autoproclamatelor LPR și RPD, precum și a teritoriile ocupate din regiunile ucrainene Zaporojie, Harkov și Herson (în fiecare dintre ele autorităţile ruse formaseră anterior o aşa-zisă administraţie militaro-civilă).

Interlocutorii Meduza au explicat că singurul motiv pentru luarea acestei deciziii a fost contraofensiva reușită a trupelor ucrainene în direcția Harkov. Sursele au subliniat că tehnologii politici legați de Kremlin, care au lucrat în regiunile Harkov și Zaporijia, au fost deja chemați în Rusia: „******* [au plecat precipitat] toți. S-a dat ordin să plece acasă”. În regiunea Herson, tehnologii politici ruși care au pregătit referendumul mai rămân.

După cum raportase anterior Meduza, la începutul lunii septembrie, secretarul Consiliului General al Rusiei Unite și prim-vicepreședinte al Consiliului Federației, Andrei Turceak, a anunțat că ar fi „corect și simbolic” ca referendumurile să fie organizate în 4 noiembrie, de Ziua Unității Naționale. Ideea a fost susținută și de reprezentanții „administrațiilor militaro-civile” de ocupație din teritoriile controlate de Rusia.

Data de 4 noiembrie a fost prima dată specifică de referendum indicată deschis de oficiali ruși de un rang atât de înalt. În același timp, potrivit Meduza, chiar la începutul războiului, Kremlinul fusese încrezător că va putea anexa noile teritorii încă din aprilie. Apoi, din cauza eșecurilor pe front, termenul limită a fost mutat în mai, iar apoi pe 11 septembrie – în această zi au loc alegeri regionale în Rusia.

Cu toate acestea, nu a fost posibilă ținerea scrutinului în septembrie. Drept urmare, potrivit surselor Meduza, sub presiunea lui Vladimir Putin, care este „nerăbdător” să „anexeze” noi teritorii, administrația prezidențială stabilise recent o dată „finală” – 4 noiembrie.

Potrivit unuia dintre interlocutorii Meduza, deja de săptămâna viitoare „administrațiile civilo-militare” ocupante de pe teritoriile ucrainene trebuiau să anunțe oficial începerea pregătirilor pentru referendumul din noiembrie. Acum, toate aceste planuri au fost „puse în așteptare”, „noiembrie este exclusă”.

Interlocutorii Meduza, apropiați de Kremlin, au subliniat că autoritățile ruse nu înțeleg când pot reveni la discutarea unor date precise pentru un eventual vot, pe fondul evoluției contraofensivei Ucrainei. Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, nu a răspuns întrebărilor Meduza privitoare la soarta referendumurilor.

Curat tradițional! Patriarhul Kirill și „duhovnicul lui Putin” au intervenit la Kremlin pentru a bloca legea violenței domestice

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here