Sute de civili ucişi într-un „masacru” în regiunea etiopiană Tigre, unde Guvernul laureatului Nobelului pentru Pace Abiy Ahmed a lansat o ofensivă militară – Amnesty International

Foto: Twitter

Numeroşi civili au fost ucişi într-un „masacru”, comis, potrivit unor martori, de către forţe loiale partidului aflat la putere, în regiunea etipiană Tigre, unde o operaţiune militară lansată de către puterea federală a obligat peste 11.000 de oameni să fugă în Sudanul vecin, relatează AFP, citată de News.ro.

Este pentru prima oară când se raportează un număr mare de morţi în rândul civililor de la începutul, la 4 noiembrie, al acestui conflict armat între Guvernul premierului Abiy Ahmed şi Frontul Eliberării Popoarelor din Tigre (TPLF) – partidul aflat la putere în această regiune disidentă situată în nordul Etiopiei.

Abiy Ahmed, laureatul Nobelului pentru Pace în 2018, spune că a lansat această intervenţie militară cu scopul de a restabili „instituţii legitime” în Tigre, după luni de sfidare a puterii centrale şi un atac al forţelor TPLF vizând două baze aparţinând armatei etiopiene, acuzaţii respinse ce partidul disident.

„Amnesty International poate în prezent să confirme că numeroase persoane, proabil sute, au fost înjunghiate sau ucise cu toporul în oraşul Mai-Kadra (May Cadera), în sud-vestul regiunii etipiene Tigre, în noaptea de 9 noiembrie”, a anunţat joi, într-un comunicat, organizaţia nonguvernamentală (ONG) de apărarea drepturilor omului.

ONG-ul precizează că nu a fost în măsură să identifice vinovaţii, însă a discutat cu martori, potrivit cărora forţe loiale TPLF se află la originea acestor „omoruri în masă”.

Premierul etiopian a dat asigurări anterior, joi, că armata a „eliberat” zona Tigre de Vest- una dintre cele şase zone administrative din regiune – şi „capitala” regională Mekele, situată în est.

Un „blackout” al comunicaţiilor în regiune şi restricţii de deplasare impuse jurnaliştilor fac dificilă orice verificare independentă a informaţiilor.

Amploarea confruntărilor armate şi bilanţul acestora sunt necunoscute în prezent, însă armata etiopiană a anunţat că a efectuat mai multe raiduri vizând obiective militare, mai ales „depozite de armament şi carburanţi”.

Televiziunea oficială din Tigre a anunţat că 10.000 de militari din cadrul armatei etiopiene au fost luaţi prizonieri şi că oraşe care se aflau ”pe mâna puterii” au fost recucerite.

ONU a cerut joi autorităţilor etiopiene şi regionale un „acces deplin” umanitar în regiunea Tigre şi ca civililor care fug din calea confruntărilor armate să li se asigure securitatea.

Peste 11.000 de etiopieni au trecut frontiera în Sudan, fugind din calea confruntărilor armate, potrivit agenţiei sudaneze însărcinate cu refugiaţii.

În regiunea sudaneză Hamdaït, la frontiera cu Etiopia, refugiaţii – majoritatea femei, tineri şi copii – vin cu bicicleta sau pe jos şi par total epuizaţi.

Sute de persoane aşteptau de partea etiopiană a frontierei să poată trece un râu care desparte cele două ţări.

În faţa acestui aflux, autorităţile sudaneze au redeschis joi o tabără care a primit, în anii ’80, oameni care fugeau de foamete din Etiopia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here