Sute de credincioşi au participat la cea mai lungă procesiune religioasă din România – „Drumul Crucii”, din Valea Jiului

Sute de credincioşi au luat parte, vineri, la procesiunea religioasă „Drumul Crucii”, care se organizează pe un traseu de peste 10 km în Valea Jiului, între biserica ortodoxă din oraşul Lupeni şi schitul din lemn din staţiunea Straja, în Masivul Vâlcan, consemnează Agerpres.

Pe o vreme rece şi umedă, credincioşii s-au închinat la crucea din lemn de paltin ce este adusă, în fiecare an, de la Straja în curtea bisericii din Lupeni şi au ascultat slujba oficiată de Episcopul Devei şi Hunedoarei, Nestor, alături de un sobor de preoţi.

Oamenii au plecat apoi, pe jos, spre schitul din staţiunea Straja, pe un drum care măsoară 10,4 kilometri, o parte din credincioşi purtând pe umeri crucea de paltin, grea de aproape 100 de kilograme.

Potrivit organizatorilor procesiunii, crucea are braţul mare în lungime de 4,4 metri, iar braţul mic de 2,2 metri. Pe cruce se află prinse fragmente din moaştele a 14 sfinţi şi o bucăţică din lemn despre care se spune că a fost adusă de la Muntele Athos şi provine din Crucea Mântuitorului.

„Drumul Crucii este cea mai lungă procesiune religioasă din România. Parcurgem acest drum în fiecare an şi medităm la suferinţele la care a fost supus Mântuitorul Nostru în urmă cu 2.000 de ani. Sperăm ca păcatele noastre să fie iertate”, a declarat iniţiatorul procesiunii, Emil Părău.

Pe drumul spre schitul Straja, credincioşii au făcut 14 popasuri la tot atâtea troiţe din piatră. La fiecare dintre acestea, preoţii au oficiat o scurtă slujbă ce aminteşte de drumul lui Iisus spre Golgota.

Ajunşi la schitul din Straja, oamenii au aşezat crucea în biserica de lemn, unde va rămâne până la Sărbătoarea Paştelui de anul viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here