Szijjarto: Ungaria nu renunţă la apărarea drepturilor maghiarilor din Ucraina, în pofida presiunii de pe ”ambele maluri ale Atlanticului”

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a declarat că guvernul țării sale este supus unei ”presiuni masive de pe ambele maluri ale Atlanticului” pentru a renunţa la eforturile de a proteja comunitatea etnică maghiară din regiunea ucraineană Transcarpatia, dar că, în pofida acestor presiuni, nu va renunţa niciodată la eforturile sale. Declarația a fost făcută după o discuţie avută marţi, la Bruxelles, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în marja unei reuniuni a miniştrilor europeni de externe, relatează agenţia MTI şi hirado.hu, potrivit Agerpres.

Legat de planurile NATO de a convoca o reuniune la nivel ministerial a Comitetului NATO-Ucraina în ciuda opoziţiei Ungariei, Szijjarto a estimat că acest demers prejudiciază unitatea NATO şi a avertizat că Ungaria nu va sprijini niciun pas semnificativ în direcţia aderării Ucrainei la NATO până când „drepturile comunităţii naţionale maghiare din Ucraina nu vor fi restabilite”.

În ce priveşte întrevederea sa cu Stoltenberg, potrivit ministrului ungar secretarul general a descris Ungaria drept „un aliat de încredere al NATO care contribuie la securitatea europeană şi transatlantică”.

Ungaria la rândul ei consideră NATO ca fiind o „comunitate de valori”, a menţionat Szijjarto, prin urmare guvernul ungar consideră „important ca apropierea de NATO să fie permisă doar ţărilor care respectă drepturile comunităţilor naţionale”. „Din păcate, nu este cazul Ucrainei de astăzi. Evident, situaţia nu este nouă, începând din 2015 drepturile comunităţilor naţionale, inclusiv ale comunităţii naţionale maghiare, au fost, practic, ştirbite încontinuu”, a observat ministrul ungar. El a amintit că din acest motiv Ungaria a blocat de fiecare dată în ultimii ani convocarea Comitetului NATO-Ucraina.

Potrivit lui Peter Szijjarto, secretarul general al NATO a luat în serios aceste preocupări ale Ungariei. „Secretarul general a declarat însă că, din diverse motive pe care nu eu le voi detalia, va convoca reuniunea Comitetului NATO-Ucraina la nivel ministerial în timpul consiliului miniştrilor de externe din 4 aprilie, în ciuda opoziţiei Ungariei, deşi noi credem că această reuniune ar putea fi convocată doar dacă există un acord unanim”, a adăugat şeful diplomaţiei ungare.

„Această decizie prejudiciază unitatea NATO şi procedurile referitoare la consens, dar nu putem decât să luăm act de decizia secretarului general”, a mai spus ministrul ungar. Totuşi, a subliniat Szijjarto, Stoltenberg l-a asigurat că tema minorităţilor va fi inclusă pe agenda acestei reuniuni.

„Ne vom menţine, bineînţeles, poziţia noastră iniţială şi aş dori să spun clar că nu vom susţine niciun pas semnificativ în direcţia integrării Ucrainei în NATO sau Uniunea Europeană până când drepturile comunităţii naţionale maghiare din Ucraina nu vor fi restabilite” şi, „indiferent cât de mare va fi presiunea, nu vom renunţa la protecţia maghiarilor din Transcarpatia, vom continua să-i sprijinim pe maghiarii din Transcarpatia”, a insistat şeful diplomaţiei ungare.

Pe de altă parte, el a susţinut că guvernul de la Budapesta este mândru de evoluţia armatei ungare, asigurând că Ungaria va atinge în curând ţinta de 2% din PIB pentru bugetul destinat Apărării, iar 20% din acest buget deja este alocat dezvoltării.

Referindu-se la discuţiile cu comisarul european pentru energie, Kadri Simson, Szijjarto a apreciat că aprovizionarea Ungariei cu energie este în siguranţă „graţie investiţiilor îndrăzneţe din ultimii ani”. „Dacă nu am fi construit o conductă de gaze la sud-sud-est, aprovizionarea Ungariei cu gaz natural ar fi fost acum fizic imposibilă”, a remarcat el.

De asemenea, a continuat Szijjarto, Ungaria va coopera cu Bulgaria, Grecia şi cu România pentru a-şi spori diversificarea aprovizionării cu energie prin proiecte comune de infrastructură. „I-am cerut comisarului să trateze aceasta ca pe o chestiune europeană (…) Bruxellesul continuă să împingă statele membre să cumpere gaz din surse diferite de cele pe care le-am avut; dar ştim că achiziţiile de gaz necesită nu doar gazul în sine, ci şi gazoducte”, a subliniat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here