Taiwanul acuză China că a lansat un „război de zonă gri” împotriva sa

Forțele armate ale Chinei sunt capabile să implementeze o blocadă asupra principalelor porturi și aeroporturi ale Taiwanului, spun autoritățile de la Taipei, oferind, marți, cea mai nouă evaluare a ceea ce ele numesc „o gravă amenințare militară” reprezentată de China, relatează Reuters.

Într-o evaluare pe care o face la fiecare doi ani, Taiwanul susține că Beijing-ul a lansat „războiul de zonă gri” împotriva sa – aviația militară chineză a efectuat 554 intrări ilegale în spațiul aerian taiwanez între septembrie 2020 și august 2021.

În situația în care China nu numai că nu a renunțat la ideea folosirii forței pentru a aduce Taiwanul sub controlul său, dar se și folosește de capacitățile sale militare pentru a intimida autoritățile de pe insulă, Taiwanul se teme de o eventuală invazie.

Analiștii militari spun că tactica chinezilor reprezintă o încercare de a subjuga Taiwanul prin aducerea sa la epuizare.

„În prezent, armata chineză este capabilă să implmenteze o blocadă asupra porturilor, aeroporturilor și rutelor noastre esențiale, să taie liniile de comunicare la nivel aerian și naval și să impacteze fluxurile noastre de furnizare”, susține ministerul taiwanez al apărării.

Relația dintre Taiwan și China a devenit tot mai tensionată în ultima perioadă în contextul în care Xi Jinping a accentuat retorica naționalistă la nivel intern dar și în felul în care China interacționează cu comunitatea internațională.

Problema Taiwanului a dus la noi tensiuni și cu Statele Unite – Joe Biden anunța, în trecut, că SUA sunt pregătite să apere insula, în ciuda faptului că strategia oficială a SUA în ce privește Taiwanul rămâne cea de „ambiguitate strategică”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here