Autorul divulgărilor fără precedent privind violurile şi tortura din închisorile ruse cere azil

Foto: Pixabay

Un belarus în vârstă de 31 de ani, Serghei Savelev, aflat la originea unei divulgări fără precedent a unor înregistrări video ale unor violuri şi torturării unor deţinuţi în închisori ruseşti, a cerut azil în Franţa, relatează AFP, preluată de News.ro.

Acest fost deţinut a ajuns la Roissy în noaptrea de vineri spre sâmbătă, via Istanbul şi Tunis. AFP scrie că l-a întâlnit duminică, în zona de aşteptare a solicitanţilor de azil.

”El a fost autorizat să intre pe teritoriul francez pentru a depune o cerere de azil în termen de opt zile”, a declarat luni AFP avocatul său Aude Rimailho.

La începutul lui octombrie, imagini de nesuportat cu un deţinut în timp ce era violat cu un par, într-o închisoare-spital de la Saratov, au provocat un scandal în Rusia.

Patru conducători ai serviciul carceral regional au fost destituiţi, iar un purtător de cuvânt al Kremlinului a fost nevoit să reacţioneze.

În această închisoare a fost încarcerat Serghei Savelev, condamnat într-un dosar de trafic de stupefiante.

Tot acolo, unde era însărcinat cu mentenanţa informatică, el a descărcat cu răbdare şi discret fişiere video din închisori din întrega Rusie, legate între ele printr-o reţea Intranet.

”La început, ei mă controlau, dar această supraveghere a slăbit treptat ş a dispărut”, povesteşte tânărul, care arată fragil şi timid.

ONG-ul Gulagu.net, care a publicat imagini de la Saratov, scrie că Serghei Savelev i-a trimis patru înregistrări video care demonstrează caracterul sistematic al relelor tratamente din carcerele ruseşti.

Serghei Savelev povesteşte că a reuşit, cu puţin timp înainte să fie eliberat, la începutul lui februarie 2021, să ascundă în apropiere de ieşirea din închisoare suportul pe care a înregistrat datele. În ziua ieşirii din închsoare, după ce a fost percheziţionat în mod minuţios, el l-a recuperat, fără să fie văzut, în confuzia unei plecări în grup.

Şantaj

Un scenariu constă în filmarea abuzurilor sexuale la care este supusă o victimă, după care înregistrarea video este folostă ca mijloc de şantaj, pentru ca deţinutul să coopereze.

Sergjei declară că a fost supus unor rele tratamente într-o închisoare din Krasnodar, pentru a ”coopera”, dar că nu a suferit ceea ce este mai rău.

El dă asigurări că nu a participat niciodată la violenţe împotriva altor deţnuţi.

El a fost bătut ”aproape o dată pe săptămână, dar nu prea tare, pentru a nu se vedea vânătăile”.

În descrierea presiunilor psihologice, el spune o anecdotă.

”Tatăl meu a făcut 1000 de kilometri pentru a-i aduce băiatului său un cârnat. A încercat într-o zi, apoi a doua zi a adormit în maşina sa trei nopţi şi nu l-au mai lăsat să intre”.

Psihologul său de la Minsk ”era îngrozit de ceea ce-i spuneam. El a organizat şedinţe, dar nu ajuta nimic”, povesteşte Sergjei. ”Mi-a prescris nişte pastile, apoi altele, şi mai puernice, dar nimic nu-mi aducea uşurarea”.

Din cauză că a furat şi difuzat înregitrări video care ilustrează acest sistem, Serghei Savelev, care cere azil în Franţa, spune că se teme de represalii ale Administraţiei Peniteciare ruse (FSIN) şi Serviciilor ruse de securitate (FSB).

Periplul

El povesteşte că le-a scăpat cu puţin în Rusia şi dă asigurări că agenţi i-au propus, în schimbul cooperării sale, patru ani de închisoare cu privire la ”divulgarea unui secret de stat” şi nu zece până la 20 de ani cu privire la spionaj.

”Nu-i interesa că au avut loc încălcări ale drepturilor omului”, subliniază el.

Pentru a scăpa de ei, el a urcat într-un ”marşrutka”, un minibuz cu care a ajuns la Minsk, prin poroasa frontieră ruso-belarusă.

Din cauza unei cooperări între forţele de ordine ruse şi belaruse, încă de la sosirea sa în Belarus, la sfârşitul lui septembrie, el a luat un avion către Istanbul, iar apoi către Tunis, ţări în care nu are nevoie de viză.

După ce a fost plasat în carantină într-un hotel, el a luat un bilet pentru a se întoarce la Minsk, cu o escală la Charles-de-Gaulle.

După ce a ajuns la Roissy, el a pus capăt acestui periplu şi a declarat că cere azil.

”Are profilul unei persoane care poate face obiectul unei dispariţii forţate şi care poate fi executată extrajudiciar. Aşadar, temerile sunt grave”, sublniază avocatul său.

Eurodeputaţii cer Comisiei Europene să declanşeze mecanismul de condiţionalitate în cazul Poloniei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here