Cotidian pro-guvernamental turc: Nesfârşitul test al sincerităţii americane

Sursa: Pexels

Surse militare şi de informaţii, care se referă la importanta vizită pe care o va face preşedintele Erdoğan în SUA şi care va putea influenţa evoluţiile în estul Eufratului, spun că America nu îşi permite luxul de a pierde Turcia.

Turcia este o ţară foarte mare, iar din punct de vedere militar este a doua ţară a NATO. Turcia se bucură de o poziţie geografică foarte importantă din perspectiva obiectivelor strategice ale NATO. Din punct de vedere strategic, din punct de vedere politic, dar mai ales din punct de vedere economic, Turcia se află printre primele 16-17 ţări. Este o ţară cu potenţial de dezvoltare şi din acest motiv orice stat trebuie să ia în serios Turcia. Aşa că orice superputere care are interese în Orientul Mijlociu, în Caucaz sau în Europa trebuie să profite de oportunităţile strategice şi de potenţialul Turciei…

Când privim evoluţiile din regiune, mai ales în estul Eufratului, putem spune că SUA îşi dau seama de acest lucru? Nu, dimpotrivă, sprijină cu insistenţă organizaţia teroristă YPG/PYD (luptători kurzi din Siria – n.red.) şi dau exact senzaţia opusă. Mai ales cu tacticile de distragere şi păcăleală în privinţa subiectului zonei de securitate, care începe să prindă formă în ultimele zile, pornind din Manbij.

În plus, nu se limitează la acest lucru şi cel mai recent exemplu este că în urmă cu câteva zile au anunţat, prin cele mai autorizate voci, că vor continua să ofere arme organizaţiei teroriste. De aceea, Turcia a fost de nenumărate ori pe punctul de a rupe relaţiile cu SUA, iar în acest moment, situaţia pare că atârnă de un capăt de aţă. În orice moment poate fi vorba de suspendarea discuțiilor privind zona de securitate şi începerea unei operaţiuni în estul Eufratului. În ultimele două săptămâni, preşedintele Erdoğan a dat un termen în această privinţă. Din acest motiv, atenţia se îndreaptă acum spre atitudinea şi declaraţiile lui Trump. Însă din cauza promisiunilor făcute în trecut, dar nerespectate, Turcia continuă să aibă o serie de îngrijorări legitime. Mai ales când luăm în calcul dragostea şi apropierea lui Trump faţă de Israel, care alimentează focul în regiune. Un responsabil de rang înalt din domeniul informaţiilor îmi explica ieri de ce:

„SUA nu vor pleca niciodată din estul Eufratului. Pentru că acest lucru nu convine Israelului. O retragere a SUA din estul Eufratului ar însemna trecerea completă a controlului din Siria în mâinile Rusiei şi consolidarea prezenţei militare a Iranului în zonă. Ceea ce înseamnă o ameninţare pentru Israel. SUA nu vor permite niciodată acest lucru. Pe de altă parte, SUA şi Israelul nu vor tolera o întărire a administraţiei de la Damasc”.

„Ce va face Trump în această situaţie? Va spune: Veniţi, organizaţi o operaţiune împotriva YPG/PKK? Va spune: Trasaţi o frontieră din estul Eufratului până în Irak? Nu va spune. Sau credeţi că va spune Să dezmembrăm PYD/PKK, să ne retragem şi noi din Siria? Niciodată. Pentru că este vorba de securitatea Israelului. Lobby-ul şi politica Israelului, fie că este Netanyahu, fie că este altcineva, nu va permite ieşirea SUA din Siria. Vorbim despre un actor care a pus Israelul să anexeze Înălţimile Golan şi care recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului”.

Să vedem, care va fi abordarea lui Trump şi ce va scoate din joben? Vom vedea… Momentan, determinarea şi atitudinea fermă a Turciei referitor la zona de securitate sunt un lucru concret. Iar clepsidra este pe punctul de a se goli în privinţa testului sincerităţii americane…

Sursa: RADOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here