Țara în care rezultatul alegerilor prezidențiale din septembrie va fi anunțat abia în noiembrie

Rezultatul primului tur al alegerilor prezidenţiale din Afganistan nu va fi publicat mai devreme de 14 noiembrie, cu aproape o lună mai târziu decât s-a prevăzut, ceea ce riscă să alimenteze şi mai mult suspiciuni de fraudă, relatează AFP.

Primul tur al alegerilor s-a desfăşurat la 28 septembrie, iar rezultatele urmau să fie anunţate la 19 octombrie.

Însă Comisia Electorală a anunţat săptămâna trecută că acestea vor întârzia şi a precizat duminică faptul că vor fi dezvăluite la 14 noiembrie.

Preşedinta comisiei, Hawa Alam Nuristani, care a anunţat amânarea, a declarat că mai multe incidente au încetinit numărarea voturilor şi că această comisie nu vrea ”să sacrifice transparenţa în favoarea vitezei”.

Între aceste incidente este vorba despre o tentativă de piratare dintr-o sursă necunoscută sistemului Dermalog – furnizroul germn al maşinilor biometrice menite să evite ca persoane să voteze de mai multe ori -, au declarat oficiali.

Marţi, doi poliţişti au petrecut noaptea în principalul centru de date electorale, care ar fi trebuit să fie închis.

Versiunea oficială – potrivit căreia aceştia voiau doar să se adăpostească de frig – a fost catalogată drept ridicolă de susţinătorii lui Abdullah Abdullah, principalul rival al preşedintelui în exerciţiu Ashraf Ghani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here