„Tărâmul” lui Dragnea. Insula Belina și Brațul Pavel, reevaluate de CJ Teleorman la prețuri de 14 ori mai mari decât în inițial

Sursa: INQUAM/Adel Al-Haddad

Povestea exploatării de către TelDrum a insulei Belina și a brațului Pavel este una care arată, în totalitate, cancerul care a devorat țara după prăbușirea comunismului și ridicarea unor non-valori în funcții de responsabilitate publică. Căci istoria acestei părți de teritoriu românesc, ruptă efectiv din circuitul public și pusă la dispoziția unor interese particulare, are toată greutatea necesară unui studiu de caz, scrie publicația Liber în Teleorman.

Potrivit sursei citate, la Belina s-a întâmplat efectiv preluarea unei părți din România de către un grup de interese private și punerea în funcțiune a unor mecanisme prin care o serie de instituții publice s-au comportat exact ca niște infractori de drept comun.

Publicația arată că insula Belina și brațul Pavel au fost preluate în administrare de județul Teleorman în urmă cu mai bine de șase ani în și închiriate societății Tel Drum, instrumentul informal de a face bani al lui Liviu Dragnea și al găștii lui de prieteni.

Tel Drum a închiriat cele două bucăți de proprietate publică la niște prețuri modice și, pentru a face posibil acest lucru, Consiliul Județean Teleorman le-a inventariat, la data aceea, la prețuri mult sub valoarea lor efectivă. Acum, la ani întregi după ce șirul de infracțiuni s-a petrecut, vine și Consiliul Județean Teleorman să reevalueze insula Belina și brațul Pavel. Și astfel observăm că, de dragul Tel Drum, cele două proprietăți de interes public au fost evaluate la prețuri modice, căci ele valorau cel puțin de 14 și, respectiv, de 6 ori mai mult.

Potrivit Referatului de Aprobare cu numărul 6448 din 9 mai 2020, Insula Belina și Brațul Pavel revin la valori cât de cât normale pentru niște bucăți din teritoriul național, iar toată procedura aceasta de reevaluare vine, cu siguranță, ca efect al presiunii pe care justiția o exercită fix asupra celui care va candida la conducerea Consiliului Județean Teleorman, Adrian Gâdea, inculpat în dosarul Belina.

Insula Belina, închiriată de Tedrum, constituie de mai mult timp un loc misterios, unde nu prea poți pătrunde fără riscuri. Cu vreo șase ani în urmă, Consiliul Județean Teleorman mințea statul român că vrea să administreze zona respectivă, pentru a construi acolo un loc de agrement în interes public. Evident, se știa încă de la început că intenția nu era reală. Singurul obiectiv era ca insula să ajungă la Teldrum, care să înceapă acolo construcția unui paradis al bogaților, cu localuri de lux și cazinouri.

Dacă privim puțin în trecut și ne amintim de un deziderat al senatorului PSD Șerban Nicolae, lucrurile devin destul de clare. Acesta a venit în luna noiembrie a anului 2017 cu o inițiativă legislativă, care prevedea scutirea de taxe și impozite pentru cazinouri care se construiesc pe insule și grinduri. Proiectul de lege urma să transforme insula Belina într-un adevărat paradis fiscal. Acolo, Dragnea își propusese să construiască, din bani publici, un spațiu de agrement pentru populație. Asta declarativ, pentru că, în realitate, acolo liderul PSD își propusese să dea naștere unui resort select pentru “unii”. Acolo urmau să se deschidă cazinouri.

Articolul integral – AICI


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here