Administraţia preşedintelui Donald trump analizează dacă să impună delistarea companiiilor chineze de la bursele americane, măsură care ar fi o escaladare radicală a tensiunilor comerciale dintre Statele Unite şi China, au declarat vineri trei surse apropiate situaţiei, citate de Reuters, informează news.ro.

Măsura ar face parte din eforturile mai largi de a limita investiţiile americane în companii chineze, au spus două dintre surse. Una dintre persoane a declarat că măsura ar fi motivată de îngrijorarea tot mai mare legată de securitate, provocată de activităţile companiiilor.

Principalii indici bursieri americani au scăzut în urma informaţiilor, care au apărut cu câteva zile înainte de  aniversarea de către China a 70 de ani de la crearea republicii populare, pe 1 octombrie.

Acţiunile grupului Alibaba au închis în scădere cu 5,95%, iar cele ale Baidu cu 3,67%. Indicele iShares China Large-Cap ETF a pierdut 1,15%.

Titlurile Intercontinental Exchange, proprietara New York Stock Exchange, au scăzut cu 1,88%, iar acţiunile operatorului Nasdaq au coborât cu 1,7%.

Nu este clar cum ar avea loc delistarea.

În luna iunie, parlamentari din ambele partide au introdus un proiect de lege pentru a obliga companiile chineze listate la o bursă în SUA să se supună supravegherii autorităţilor de reglementare, oferind acces inclusiv la auditori, în caz contrar riscând delistarea.

Autorităţile chineze au fost reticente mult timp să permită autorităţilor de reglementare străine să inspecteze firmele locale, din motive de securitate naţională.

Beijingul nu ar trebui să mai poată să îşi protejeze companiile de respectarea legilor şi reglementărilor americane referitoare la transparenţă şi responsabilitate”, a declarat senatorul republican Marco Rubio la momentul depunerii proiectului.

Una dintre surse a spus că ideea delistării este ultima salvă în disputa comercială care durează de mult timp.

Este o prioritate foarte mare pentru administraţie. Nerespectarea de către companiile chineze a procedurii Comisiei pentru Supravegherea Contabilă a Companiilor Publice reprezintă riscuri pentru investitorii americani”, a arătat sursa.

Un astfel de plan trebuie să fie aprobat de preşedintele Trump, care a aprobat discuţiile pe această temă, a declarat o persoană apropiată discuţiilor, citată de Bloomberg.

Oficialii analizează şi modul în care Statele Unite ar putea impune limite companiilor chineze incluse în indicii gestionaţi de companii americane, au spus trei surse citate de Bloomberg.

Nu sunt iminente decizii sau măsuri, au declarat pentru Reuters două surse apropiate discuţiilor.

La sfârşitul lunii februarie, 156 de companii chineze erau listate la bursa Nasdaq şi la bursele din New York, între acestea aflându-se şi cel puţin 11 companii de stat, potrivit datelor guvernului american.

China afirmă că nu poate permite companiilor sale să se supună supravegherii Comisiei pentru Supravegherea Contabilă a Companiilor Publice, din cauza regulilor privind înterzicerea stocării, procesării sau transferului oricăror materiale considerate secrete de stat sau probleme de securitate naţională.

NYSE a refuzat să comenteze vineri, în timp ce Nasdaq, MSCI, S&P şi FTSE Russell nu au răspuns imediat solicitărilor de informaţii.

Yuanul chinezesc, tranzacţionat pe pieţele externe, a scăzut vineri în raport cu dolarul la cel mai redus nivel din ultimele trei săptămâni, în urma acestor informaţii.

Noi negocieri comerciale între SUA şi China ar urma să aibă loc pe 10-11 octombrie, după ce măsurile de retorsiune adoptate de cele două state în ultimele luni au slăbit creşterea economiei mondiale şi au provocat fluctuaţii pe pieţele financiare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here