Foto: INQUAM/George Călin

Un sondaj de opinie realizat de Biroul de Cercetări Sociale în perioada 11-15 aprilie 2020 arată că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, este cel mai detestat politician român. 

Solicitați să acorde note de la 1 la 10 politicienilor, respondenții l-au notat pe Tăriceanu cu notă 1 în proporție de 34,2%. El este pe locul doi, după lideruil maghiar Kelemen Hunor.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, este și în aproape de Tăriceanu, fiind pe locul 4. 32,9% l-au notat cu notă 1.

Politicianul cel mai apreciat în acest moment este Nelu Tătaru, ministrul PNL al Sănătății.

Sondajul a fost efectuat în perioada 11-15 aprilie 2020 pe un eșantion național de 1.008 persoane, reprezentativ pentru populația adultă a României.

Eșantionul construit a fost de tip probabilist-aleator, format din 40 straturi rezultate din intersecția a 8 zone (8 regiuni de dezvoltare) cu 5 tipuri de localități urbane și regionale. Eșantionul a fost alcătuit astfel încât să aibă reprezentativitate națională, cu o eroare statistică de +/-3% la un interval de încredere de 95%. Adică dintr-o sută de eșantioane identice 95 dintre ele vor da aceleași cifre cu o eroare de +/-3,1%. Eșantionul reproduce structura socio-demografică a populației nu doar pe județe, regiuni de dezvoltare și tipuri de localități (orașe mari, orașe mijlocii, orașe mici și comune), ci și pe sexe, grupe de vârstă, ocupații și nivel de instrucție școlară.

Deoarece au răspuns la sondaj mai multe persoane cu studii superioare din marile orașe decât era necesar, datele au fost ponderate pe nivel de educație și medii de rezidență.

Persoanele intervievate domiciliază în 116 localități urbane și rurale din toate județele țării.

Interviurile s-au realizat online și prin telefon în ponderi aproximativ egale. Operatorii de interviu și coordonatorii BCS au trimis sms și mailuri, apoi au dat telefoane oamenilor care au răspuns în trecut la alte sondaje și care fuseseră selectați prin pas statistic din anumite zone corespunzătoare unor secții de votare. S-a păstrat astfel principiul probabilist de selecție a participanților la cercetare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here