Ţările G7 vor opri finanţarea internaţională a centralelor pe bază de cărbune

Sursa: Glasul Hunedoarei

Ţările din G7 au ajuns vineri la un acord privind stoparea finanţării internaţionale pentru construcţia de centrale electrice pe bază de cărbune care emit carbon, până la finalul anului, şi pentru îndeplinirea obiectivului global de combatere a schimbărilor climatice, transmite Reuters.

G7 reprezintă economiile cele mai dezvoltate: SUA, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Canada şi Italia, informează Agerpres.

Oprirea finanţării combustibililor fosili este văzută ca un pas major spre limitarea creşterii temperaturii pe pla global.

Faptul că Japonia va renunţa la finanţarea internaţională a proiectelor miniere într-un timp atât de scurt va face ca alte ţări, cum ar fi China, să fie din ce în ce mai izolate şi să se confrunte cu mai multe presiuni pentru a stopa finanţarea. China consumă aproximativ jumătate din cărbunele mondial şi este considerată cel mai mare emiţător global de gaze cu efect de seră.

Într-un comunicat, statele din G7 plus Uniunea Europeană susţin că „investiţiile internaţionale în cărbune trebuie oprite acum”.

„Ne angajăm să luăm măsuri concrete spre renunţarea absolută la un nou sprijin guvernamental direct pentru centralele termice de cărbune până la finalul lui 2021, inclusiv prin asistenţa oficială pentru dezvoltare, finanţarea exporturilor, investiţii, şi sprijinirea promovării comerţului”, se arată în comunicat.

De asemenea, ţările G7 au fost de acord să lucreze cu alţi parteneri globali pentru a accelera dezvoltarea vehiculelor cu emisii zero.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here