Tatăl Gretei Thunberg, interviu pentru BBC. „Știe exact ce face. E surprinsă că a fost atât de bine primită”

Svante Thunberg a estimat într-un interviu la BBC că fiica sa Greta este mai fericită de când a devenit militantă pentru mediu, însă a recunoscut că a avut rezerve la începutul angajamentului ei.

Bărbatul în vârstă de 50 de ani, actor devenit producător, a susţinut pentru postul britanic că el şi soţia sa, cântăreaţa de operă Malena Ernman, s-au opus iniţial deciziei fiicei lor de a deveni militantă pentru conservarea mediului înconjurător. 

„Credeam evident că este o idee proastă, de a o expune astfel, cu toată ura de pe reţelele de socializare”, spune Svante Thunberg.

Descrisă drept o adolescentă timidă de 16 ani, Greta Thunberg a fost propulsată purtător de cuvânt al unei generaţii dominate de criza climatică de când a început să apară în faţa Parlamentului suedez în august 2018 cu un panou pe care scria „Grevă şcolară pentru climat”. Ea a devenit exponentul celor tineri şi mai puţin tineri preocupaţi de mediul înconjurător, determinând milioane de persoane să ia atitudine. Greta a ajuns să fie invitată la summitul de la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru a vorbi despre climat. 

Familia Thunberg a realizat cât de mult a contat criza climatică pentru tânăra Greta atunci când aceasta a făcut o depresie la vârsta de 11 ani. Atunci, ea a încetat să mai mănânce, a lipsit de la şcoală şi chiar nu mai vorbea. În ciuda aprecierilor sale iniţiale, Svante Thunberg a mărturisit la BBC că este convins că fiica sa este mult mai fericită de când luptă pentru mediu. 

„Ea s-a schimbat şi a putut să facă lucruri pe care altfel nu le-ar fi făcut niciodată”, a spus el.

Greta Thunberg, care suferă de sindromul Asperger, nu putea mânca decât acasă şi „nu vorbea cu nimeni”. Acum „este un copil obişnuit”, a precizat tatăl. „Ea ştie exact ce face şi cred sincer că este foarte surprinsă de faptul că a fost atât de bine primită” de opinia publică, a adăugat Svante Thunberg. 

Tânăra activistă în lupta împotriva modificărilor climatice Greta Thunberg a fost desemnată personalitatea anului 2019 de revista Time. Suedeza, în vârstă de 16 ani, a devenit reprezentanta luptei împotriva încălzirii globale în lume, unind milioane de susţinători ai cauzei sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here