Taxă pe filme online. Nu va influenţa preţul pe care îl plătesc abonații, susține ministrul Culturii

Taxa pe filmele online nu va influenţa preţul pe care îl plătesc cetăţenii, pentru că platformele online îşi stabilesc la nivel global această politică, afirmă ministrul interimar al Culturii, Bogdan Gheorghiu.

O taxă pe filme online este pregătită pentru a fi introdusă prin lege de guvern.

Anunțul a fost făcut miercuri, 10 noiembrie, de fostul ministru al Economiei Claudiu Năsui.

Năsui spune că tot cetățenii o vor achita în final, inclusă în prețul abonamentelor pentru serviciile pe care le folosesc pe internet.

„În urma dezinformării apărute în spaţiul public, aş dori să precizez că proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 504/2002 a audiovizualului şi a Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia se află în prezent în dezbatere la Camera Deputaţilor şi a primit aviz favorabil din partea Ministerului Economiei, pe care domnul Claudiu Năsui (USR) l-a coordonat, scrie ziare.com.

Mai mult, acest proiect de lege a fost supus dezbaterii publice, pe site-ul Ministerului Culturii, începând cu data de 25 martie a anului curent şi până la 5 aprilie şi a fost prezentat în primă lectură, în şedinţă de Guvern, inclusiv pe vremea când domnul Claudiu Năsui a ocupat funcţia de ministru”, spune Gheorghiu.

Potrivit ministrului interimar al Culturii, cuantumul de 4% al acestei contribuţii a fost propus de Alianţa Producătorilor de Film şi ar fi alimentat Fondul Cinematografic, singurul instrument de finanţare a producţiei de film românesc, dar, ca urmare a dialogului cu platformele online şi cu producătorii români de filme, la Comisia pentru cultură a Camerei Deputaţilor acest procent a fost diminuat la 2%.

„Această taxă pe care o invocă domnul Claudiu Năsui nu va influenţa preţul pe care îl plătesc cetăţenii, pentru că platformele online îşi stabilesc la nivel global această politică. 20 de state membre şi-au modificat deja legislaţia şi au stabilit plafoane variind între 1% şi 5% cuantumul contribuţiei, cum este cazul Franţei. Nu am văzut să crească preţul abonamentului în niciuna dintre aceste ţări.

În 2016, când domnul deputat Claudiu Năsui era consilier al doamnei Anca Dragu, Guvernul României a susţinut modificarea Directivei serviciilor mass-media audiovizuale în direcţia posibilităţii statelor membre de a creşte fondurile cinematografice cu această contribuţie a actanţilor online. Concluzia este că unii, chiar dacă ştiu adevărul, aleg să dezinformeze, pentru că scopul lor este să inducă nesiguranţa în rândul românilor”, a mai spus Bogdan Gheorghiu.

Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, deputat USR, a susţinut că Guvernul Cîţu se pregăteşte să introducă o taxă de 4% asupra tuturor platformelor de filme şi seriale şi încă o altă taxă de 3% din preţul filmelor descărcate contra cost.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here