Giganţii Google şi Apple spune că deţin cheia tehnologiei care va încetini răspândirea Covid-19. Ei vor lansa aplicaţia care urmăreşte persoanele testate pozitiv pentru coronavirus şi care îţi spune dacă ai intrat în contact cu ele. În Franța, guvernul se pregătește deja pentru ieșirea din carantină chiar dacă perioada de izolare impusă populației va fi prelungită după data de 15 aprilie, cea inițial prevăzută pentru ieșirea din caratină. Guvernul de la Paris a prezentat un proiect botezat StopCovid. E vorba în fapt de o aplicație pentru smartphones destinată să limiteze propagarea Covid-19 după ieșirea din izolare. Proiectul guvernamental a fost însă primit cu mare scepticism și provoacă  mari dezbateri în rândul clasei politice.

Ideea celor două companii necesită adoptarea la scară largă şi testarea cât mai multor persoane potenţial infectate şi încă nu este clar dacă guvernele şi oficialii din domeniul sănătăţii publice o vor susţine.

Chiar dacă numele şi datele persoanelor infectate va fi protejate, aplicaţia va stârni multe discuţii legate de confidenţialitatea persoanelor bolnave.

În modelul tradiţional de urmărire a persoanelor infectate, epidemiologii le cer celor proaspăt diagnosticaţi să-şi amintească unde au fost şi cu au intrat în contact. Acest lucru necesită mult timp pentru interviuri, iar riscurile de condaminare sunt pe măsură. De aceea, unii experţi consideră că abordarea Google şi Apple ar fi extrem de utilă.

Cum funcţionează tehnologia de urmărire propusă de Google şi Apple:

Pasul 1: Ioana şi George se întâlnesc pentru 10 minute. Telefoanele lor Bluetooth înregistrează că ei s-au apropiat unul de celălalt.

Pasul 2. Să ne imaginăm că George se simte rău şi este testat pozitiv pentru Covid-19. El trebuie să introducă rezultatul în aplicaţie. Datele lui George din ultimele 14 zile sunt încărcate automat în aplicaţie.

Pasul 3. Ioana îşi continuă viaţa de zi cu zi, fără să ştie că a interacţionat cu o persoană contagioasă. Telefonul ei descarcă periodic datele persoanelor care suferă de Covid-19 în oraşul ei.

Pasul 4 Când George este testat pozitiv, Ioana primeşte o notificare pe telefonul ei: ALERTĂ: AI STAT LÂNGĂ O PERSOANĂ CARE ARE COVID-19. CLICK AICI PENTRU MAI MULTE INFORMAŢII

Ioanei nu i se spune identitatea persoanei bolnave, dar primeşte informaţii despre ce trebuie să facă în continuare.

Unele ţări din Asia au folosit deja datele utilizatorilor pentru a urmări persoanele infectate. Inclusiv în regiunea Catalonia, din Spania, oamenii au lansat aplicaţii voluntare care transmit simptomele utilizatorilor şi locurile frecventate de ei.

*StopCovid naște polemici în Franța

Cédric O, secretarul de stat însărcinat cu sectorul digital și al noilor tehnologii, și-a prezentat proiectul în paginile ziarului Le Monde. Totul după unda verde dată direct de Palatul Elysée. «Uneltele digitale pot avea un avantaj sanitar prezervând totodată modelul nostru democratic» spune un apropiat al președintelui Emmanuel Macron citat de ziarul Le Monde.

Aflăm astfel că aplicația StopCovid va fi foarte utilă în momentul ieșirii din perioada de carantină. Grație acestei tehnologii, descărcate deci pe smartphone-ul fiecărui cetățean – peste 95% dintre francezi dispun de astfel de telefoane inteligente – «se va putea identifica lanțul de transmisie al virusului» spune oficialul de la Paris.

Principiul se vrea simplu. Persoanele care au fost în contact cu un bolnav testat pozitiv sunt avertizate și îndemnate să se testeze și ele. Aplicația nu funcționează prin GPS ci prin Bluetooth și va fi descărcabilă la alegerea cetățeanului, deci nu obligatoriu. Guvernul promite că nu se va utiliza metoda de tracking pentru a urmări deplasările francezilor. «Datele vor fi anonimizate și șterse după o perioadă dată. Nu trebuie să fantasmăm la vreo aplicație liberticidă» mai spune Cédric O.

In ciuda acestor declarații, ipoteza aplicării noii tehnologii a provocat numeroase îngrijorări și întrebări, în particular cu privire la posibila încălcare a libertăților publice. Jean-Luc Mélenchon, liderul stângist al mișcării Franța nesupusă, e de părere că «tracking-ul nu folosește la nimic dacă toată lumea nu e testată sau dacă toată lumea nu are mobil inteligent. In schimb, în termeni de libertăți individuale și de secret medical, e o adevărată catastrofă !» In paginile ziarului Le Parisien, eurodeputatul centrist, membru al grupului Renew Europe, Stéphane Séjourné, fost consilier prezidențial, spune și el că «e greșit să ne gândim că Big Brother ne poate salva.» Un deputat din partidul prezidențial LREM, Sacha Houlié, se declară de partea sa «profund ostil acestei urmări geolocalizabile. E un răpuns periculos și condamnabil.» Ecologiștii francezi cer și ei, în cazul în care se va recurge la aplicația StopCovid, instaurarea unor «jandarmi» care să prevină apariția unui «sistem de supraveghere în masă» odată terminată carantina.

Orice ar fi, dacă guvernul decide desfășurarea aplicației pe telefoanele mobile, mai toți aleșii francezi cer ca acest proiect de lege să fie discutat în prealabil în Parlament, singurul garant al libertăților fundamentale.

In căutarea unei soluții acceptabile pentru cât mai multă lume, guvernul de la Paris insistă și pe faptul că lucrează la o soluție europeană. Mai exact, Cédric O a evocat participarea Franței la inițiativa Pan European Privacy Preserving Proximity Tracing. E vorba de un proiect inițiat, alături de francezi, de germani și elvețieni. El vizează difuzarea celor mai bune practici și soluții în cât mai multe state europene, începând cu Italia și Spania, cele mai afectate de coronavirus, afirmă ziarul Le Figaro. Scopul ar fi dezvoltarea unei aplicații de urmărire a interacțiunilor persoanelor contaminate, respectând totodată viața privată a cetățenilor.

Din surse citate de Le Monde, «o videoconferință care va reuni mai mulți miniștri este programată vineri iar principalul subiect care va fi abordat va fi tocmai proiectul digital StopCovid.»

Surse: Mediafax, RFI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here