Analiză detaliată pe cele 14 teste de anticorpi disponibile pe piață, făcută de 50 de oameni de știință. Cât de precise sunt

Testele serologice pentru anticorpi au devenit un bastion al speranței în războiul medical împotriva pandemiei de Covid-19. Însă timp ce o parte a cercetătorilor își pun speranțe în eficiența acestor teste, o altă categorie se află în tabăra scepticilor. Recent, câteva zeci de experți au lucrat contracronometru pentru a proba dacă există sau nu aici o pistă constructivă, un „colac de salvare” pe termen scurt. Să vedem ce-a ieșit.

În ultimele săptămâni, peste 50 de oameni de știință au lucrat la foc automat pentru a face ceea ce Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA în mare parte nu a făcut, și anume să verifice dacă cele 14 teste pentru anticorpi existente pe piața americană oferă sau nu rezultate precise, scrie The New York Times.

Aceste teste sunt cruciale pentru redeschiderea economiei, însă experții în sănătate publică au exprimat îngrijorări în ultima vreme cu privire la calitatea acestora. Noul studiu, finalizat cu doar câteva zile în urmă și postat online vineri, a confirmat unele dintre aceste temeri: dintre cele 14 teste analizate, doar 3 au obținut rezultate constant fiabile. Chiar și cel mai bun dintre teste a avut unele cusururi.

Redeschiderea economiei s-ar putea complica

Sondajele efectuate în această săptămână asupra locuitorilor din Los Angeles și New York au constatat că procente substanțiale au fost testate pozitiv pentru anticorpi împotriva SARS-CoV-2. În New York City, cifra a fost de până la 21%. În alte părți abia atingea 3%.

Faptul că mulți locuitori din unele părți ale țării au fost deja expuși la virus are implicații largi. Rezultatele statistice ar putea complica planurile de redeschidere a economiei.

Americanii se îmbulzesc deja să facă teste pentru anticorpi, pentru a vedea dacă ar putea scăpa sau nu de lockdown. Iar experții în sănătate publică se întreabă dacă cei care au dezvoltat anticorpi ar putea reveni la muncă, subliniază The New York Times.

În noul studiu, cercetătorii au descoperit că doar unul dintre teste nu a furnizat un așa-numit rezultat „fals-pozitiv” – adică, nu a semnalat greșit prezența anticorpilor la persoane care nu au dezvoltat așa ceva. Iar alte teste nu au dat rezultate fals-pozitive în 90% dintre cazuri.

Măsurătoarea fals-pozitivă este deosebit de importantă. Pentru că rezultatul poate determina oamenii să se creadă imuni la virus când de fapt nu sunt și să-și pună viața în pericol, prin renunțarea la distanțare socială și la alte măsuri de protecție.

De asemenea, aceasta este și detaliul asupra cărora oamenii de știință nu pot pica de acord.

„Există mai multe teste care par a fi rezonabile și promițătoare”, a spus dr. Alexander Marson, imunolog la Universitatea California și unul dintre șefii proiectului.

Dr. Marson este, de asemenea, un investigator la Chan Zuckerberg Biohub, care a finanțat parțial studiul.

„Aceste cifre sunt pur și simplu inacceptabile”

Alți oameni de știință nu sunt atât de optimiști precum dr. Marson. Patru dintre teste au produs rate fals-pozitive cuprinse între 11% și 16%; restul testelor analizate au gravitat în jurul lui 5%.

„Aceste cifre sunt pur și simplu inacceptabile”, a spus Scott Hensley, microbiolog la Universitatea din Pennsylvania. „Tonul lucrării este ăsta: «Uită-te cât de bune sunt testele». Dar mă uit la aceste rezultate și nu prea văd asta.”

Proporția persoanelor din Statele Unite care au fost expuse la coronavirus este probabil de 5% sau mai puțin, a spus dr. Hensley. „Dacă testul dumneavoastră are un fals-pozitiv de 3%, cum interpretați asta? Este practic imposibil.”

„Dacă setul dumneavoastră are 14% fals-pozitiv, este complet inutil.”

Dr. Hensley a spus că studiul a fost totuși bine gândit și rezultatele sunt unele presante, având în vedere proliferarea bruscă pe piață a testelor de anticorpi și presiunea pusă pentru folosirea lor ca garanție în ieșirea din distanțare socială.

Trei săptămâni

The New York Times notează că testele pentru anticorpi produse de Sure Biotech și Wondfo Biotech au înregistrat cele mai puțin rezultate fals-pozitive. Un test dezvoltat de Bioperfectus a detectat anticorpi în 100% din probele infectate, dar numai după trei săptămâni de la momentul infectării. Niciunul dintre teste nu a depășit o precizie de 80% pe o perioadă de timp mai scurtă.

Concluzia este că testele au tendința de-a da rezultate fals-pozitive mai puține cu cât mai lungă este perioada de la momentul infectării.

În general, rezultate sunt promițătoare, crede dr. Alexander Marson, care mai spune că precizia lor depinde și felul în care sunt întrebuințate, în sensul că rezultatele pot părea nesatisfăcătoare câtă vreme acestea sunt comercializate ca „teste rapide”.

Un aspect asupra căruia cercetătorii se pun, însă, de acord este acela că rezultatele fals-pozitive devin periculoase atunci când intră în sfera deciziilor politice în privința întoarcerii cetățenilor la muncă.

„Nu doriți să se întoarcă cineva fals-pozitiv, acesta este ultimul lucru pe care ar trebui să vi-l doriți”, atrage atenția dr. Florian Krammer, de la Școala de Medicină Icahn din New York.

Alt studiu

Un alt studiu dat publicității recent, realizat pe rezidenţi ai statului New York, a ajuns la concluzia că aproape 14% dintre cei testaţi prezintă anticorpi pentru noul coronavirus, ceea ce sugerează că aproximativ 2,7 milioane de locuitori din acest stat american ar fi fost deja infectaţi, a declarat joi guvernatorul Andrew Cuomo, potrivit Reuters.

Atrăgând totodată atenţia asupra dimensiunilor reduse ale eşantionului, de 3.000 de persoane, şi a altor limitări ale studiului, Andrew Cuomo a spus că rata de mortalitate implicită, de 0,5% în rândul celor infectaţi, este mai scăzută decât temerile unora dintre experţi.

„Dacă rata infectării este de 13,9%, atunci se schimbă ipoteza asupra valorii ratei de mortalitate în cazul infectării”, a precizat guvernatorul american în cadrul conferinţei sale de presă zilnice.

Rata de mortalitate implicită de 0,5% a fost calculată împărţind bilanţul oficial al deceselor la nivelul statului până în prezent, circa 15.500, la numărul estimat al persoanelor infectate – 14% dintre cei 19 milioane de rezidenţi ai statului New York, respectiv 2,7 milioane de persoane.

Bilanțul oficial al deceselor, subestimat

Potrivit bilanţului oficial comunicat joi, în New York au fost confirmate 263.460 de cazuri, înregistrându-se 15.740 de decese, adică echivalentul a aproape 6% dintre cei testaţi pozitiv cu noul coronavirus.

Printre alte neajunsuri ale studiului, Andrew Cuomo a spus că bilanţul oficial al deceselor este cu siguranţă subestimat, întrucât îi include doar pe cei care au decedat în spitale şi aziluri pentru vârstnici, nu şi pe cei care au decedat la domiciliu şi fără să primească diagnosticul de COVID-19, afecţiunea respiratorie provocată de acest virus.

Din grupul ţintă al studiului au făcut parte persoane care au ieşit la cumpărături, dar care nu mergeau la serviciu, ceea ce înseamnă că aceştia nu erau probabil angajaţi din prima linie precum lucrători la supermarket sau şoferi de autobuz. Probabilitatea participanţilor la studiu de a prezenta anticorpi a fost mai mare în comparaţie cu cei izolaţi la domiciliu, a spus Andrew Cuomo.

Luând în considerare şi aceşti factori, guvernatorul newyorkez a spus că datele preliminare ale studiului i-au fost utile pentru a înţelege mai bine mecanismul virusului şi vor fi argumentul plasat la baza planurilor sale de a renunţa la restricţii, cu posibilitatea ca măsurile de distanţare socială să fie relaxate mai curând în regiunile care sunt mai puţin infectate.

Potrivit lui Stephen Hawes, directorul catedrei de epidemiologie din cadrul Universităţii Washington, cel mai probabil, studiul newyorkez a supraestimat oarecum rata infectărilor ţintind persoane care circulă în societate.

Deşi a avertizat că studiul nu a fost încă supus unei evaluări ştiinţifice, iar testele pentru depistarea anticorpilor pot fi inconsecvente, acelaşi profesor a precizat că cercetarea reprezintă un pas înainte pentru completarea „golurilor uriaşe” care încă îi induc în eroare pe experţi în încercarea lor de a înţelege mai bine mecanismul de transmitere a bolii.

Rămâne valabilă încă întrebarea dacă un rezultat pozitiv la testul pentru depistarea anticorpilor înseamnă că o persoană a dobândit imunitate, a precizat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here