The Guardian | Povestea FSB privind identificarea ucigașului Dariei Dughina, lipsită de credibilitate

Fiecare nouă afirmație asupra atacului care a ucis-o pe Daria Dugina pare să ridice mai multe întrebări decât răspunsuri, scrie luni The Guardian.

Luni, serviciul de securitate FSB din Rusia a susținut că a rezolvat cazul, publicând informații și un videoclip despre care spunea că înfățișează o femeie ucraineană din regimentul Azov din țară și că aceasta este responsabilă de uciderea Dariei Dughina, al cărei tată este ideologul de extremă dreapta Alexander Dughin.

Potrivit versiunii FSB, această ucraineană nu doar că a reușit să intre nedetectată pe teritoriul Rusiei alături de fiica ei, ci și să călătorească nestingherită într-o mașină cu plăcuțe de înmatriculare diferite, ca apoi să detoneze un dispozitiv exploziv și să părăsească țara fără să fie oprită de nimeni.

Astfel, serviciile ruse de securitate nu au reușit să-și dea seama cine este atentatoarea decât după ce a ieșit din țară. În tot timpul cât s-a aflat în Rusia, presupusa agentă a serviciilor ucrainene nu a atras deloc atenția asupra ei, probabil dându-se drept unul dintre sutele de mii de ucraineni care fie și-au căutat refugiu în Rusia, fie au fost deportați forțat din zonele ocupate ale Ucrainei, scrie sursa citată.

Afirmațiile FSB vor fi întâmpinate cu un scepticism extrem, iar Ucraina a negat ferm orice implicare în atac, subliniind că Dughin a fost doar o figură marginală (…)

Dar nu este imposibil de imaginat un motiv pentru Kiev: moartea Dariei Dughina a survenit în timp ce ucrainenii duc din ce în ce mai mult lupta Rusiei în Crimeea ocupată, pentru prima dată de la invazia din februarie. Astfel, un atentat ucrainean ar putea părea însă plauzibil pe fondul unor serii de atacuri asupra bazelor militare rusești, lansate de ceea ce Moscova a numit sabotori ucraineni în Crimeea.

FSB s-a mișcat suspect de rapid

Mai mult, având în vedere reputația pe care și-a creat-o în Rusia și nu numai, chiar dacă Aleksandr Dughin nu ar fi fost atât de influent la Kremlin pe cât era vehiculat, apelurile sale oribile la violență împotriva ucrainenilor ar fi fost un motiv suficient pentru a deveni o țintă.

Cu toate astea, graba cu care FSB a venit cu dovezi video, dar și elementele poveștii prezentate stârnesc suspiciune. Pentru o agenție cu istoric de crime nerezolvate, inclusiv asupra criticilor lui Putin, viteza cu care s-a mișcat FSB este cel puțin ciudată.

Dacă alte ipoteze ar putea părea la fel de improbabile sau cel puțin neconfirmate -precum cea lansată de un fost deputat rus în exil și conform căreia ar fi opera unor partizani necunoscuți din Rusia, Armata Națională Republicană – oficialii ucraineni au sugerat că ar fi mai probabilă o operațiune sub steag fals fabricată de statul rus pentru a găsi un motiv să-și justifice alte agresiuni. De altfel, propagandiștii Moscovei au lansat imediat îndemnuri la răzbunare, sugerând drept ținte serviciile ucrainene de informații.

Indiferent care ar fi adevărul, incidentul nu este deloc o publicitate bună pentru FSB și pentru Rusia pentru că le-ar arăta grosier de incompetente și mai ales extrem de vulnerabile la astfel de atacuri.

Clipurile aduse în sprijin de FSB arată asasina însoțită de fiica sa afișând un calm rece în timp ce intra și părăsea Rusia.

În versiunea FSB a evenimentelor, un asasin ucrainean a putut să intre în Rusia, să comită o crimă de mare impact, în apropierea Moscovei, și apoi să fugă, totul fără a fi reținut. Înregistrările FSB îl arată pe presupusul asasin cu un aer calm, cu tânăra ei fiică, în timp ce intră și părăsește Rusia și se deplasează prin capitală.

Dacă este adevărat, este un eșec șocant al FSB, iar dacă este fals, este o poveste ciudat de autoincriminată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here