The Washington Post: Putin, criticat în față de un apropiat din Kremlin, susțin serviciile de informații americane

Un membru al cercului apropiat al lui Putin a criticat, într-o întrevedere cu liderul de la Kremlin, războiul din Ucraina și greșelile făcute în timpul acestui conflict, a informat vineri Washington Post, citând informații de la serviciile de informații. Acesta ar trebui să fie un semnal al tensiunilor crescânde în cadrul guvernului rus, scrie onet.pl.

Potrivit unor surse din ziar, „confruntarea” unui membru al elitei Kremlinului cu Putin a fost considerată atât de importantă, încât informații despre această confruntare directă au fost incluse în briefing-ul zilnic pe care președintele SUA îl primește de la serviciile de informații. Cu toate acestea, nu se specifică cine anume dintre oamenii de la Kremlin l-a înfruntat pe Putin.

Criticile au vizat erori în managementul războiului și pe cei responsabili pentru desfășurarea campaniei de război.

De la începutul ocupației, am asistat la semanle de alarmă tot mai mari din partea unui număr de oameni din cercul apropiat al lui Putin. Evaluarea noastră sugerează că sunt deosebit de supărați de recentele pierderi ale Rusiei, de managementul defectuos și de deficiențele militare extinse”, a declarat pentru cotidian un reprezentant al serviciilor occidentale. Un altul a adăugat că în Kremlin sunt mulți oameni care sunt convinși că lucrurile nu merg în direcția bună.

*Dmitri Peskov: opiniile diferă, dar nu a existat nicio confruntare

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recunoscut că în interiorul guvernului există opinii diferite și că „unii cred că ar trebui să acționăm diferit”, dar că aceasta face parte din „procesul normal de lucru”.

Totodată, el a afirmat că informațiile despre o confruntare între unul dintre membrii elitei și Putin sunt „absolut neadevărate”.

După cum își amintește cotidianul, în ultimele zile membri proeminenți ai cercurilor guvernamentale, inclusiv proprietarul grupului mercenar Wagner, Evgheni Prigojin, și liderul Ceceniei, Ramzan Kadyrov, au început să-l critice deschis pe ministrul Apărării Serghei Șoigu și ministerul condus de acesta. Joi, liderul-marionetă din regiunea ocupată Herson, Kiril Striemousov, a declarat că Serghei Șoigu ar trebui să se sinucidă.

*Putin este tot mai criticat pe la spate

Potrivit unui oficial militar european citat de ziar, Putin este tot mai criticat la Kremlin „pe la spatele lui”, și este considerat încăpăţânat şi obsedat de viziunea unei Ucraine pe care mulți nu o împărtăşesc.

Această evaluare urma să fie confirmată și într-un interviu acordat ziarului de către doi oameni de afaceri ruși care au avut contacte cu Kremlinul. Unul dintre ei a afirmat că, dacă Rusia nu-și oprește pierderile, vor fi lupte interne în cercurile autorităților.

„Acesta este un punct de cotitură”, a spus el.

Opinia opusă a fost exprimată de un oficial dintr-unul dintre statele baltice, care a subliniat că, în ciuda nemulțumirii față de mobilizare, reprezentanții autorităților locale au urmat în continuare, supuși, ordinele de sus.

”Toată lumea caută semne de colaps în Rusia și da, se văd tensiuni interne. Dar Rusia este în război și încă merge înainte. Nu am văzut nimic care să sugereze altfel”, a evaluat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here