O parte din podul ce leagă Crimeea de Rusia s-a prăbușit. Putin a cerut anchetă. Miniștri trimiși la locul exploziei. Reacția Kievului

Sursa: captură video

Podul care leagă Rusia de peninsula Crimea, anexată ilegal în 2014, a fost afectat grav de o explozie, sâmbătă dimineața, în jurul orei locale 6.00. Un segment din calea de rulare auto s-a prăbușit în mare, dar daune s-au înregistrat și pe firul feroviar de transport, căci explozia inițială a fost urmată de explozii și incendiu la o garnitură de vagoane-cisternă, aflată în mers.

Președintele rus, Vladimir Putin, a cerut anchetă, doi miniștri ruși au fost trimiși la fața locului, iar primele informații date publicității de Rusia susțin ipoteza că la originea incidentului a fost un camion cu bombă, relatează The Guardian, preluat de News.ro.

Comitetul Naţional Antiterorism de la Moscova a precizat că bomba a incendiat şapte vagoane care transportau combustibil, ducând la ”prăbuşirea parţială a două secţiuni ale podului”.

„După incident, Vladimir Putin a primit rapoarte de la prim-ministrul Mihail Mişustin, viceprim-ministrul Marat Khusnullin, ministrul pentru situaţii de urgenţă Alexander Kurenkov şi ministrul transporturilor Vitali Saveliev, precum şi de la şefii agenţiilor de aplicare a legii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov

„Preşedintele i-a ordonat premierului să formeze o comisie guvernamentală pentru a stabili cauzele incidentului şi a remedia rapid consecinţele acestuia. În comisie vor fi incluşi şi şefii Regiunii Krasnodar şi Crimeea, precum şi oficiali ai Gărzii Naţionale, ai Serviciului Federal de Securitate şi ai Ministerului de Interne”, a adăugat Peskov.

„Miniştrii Saveliev şi Kurenkov se îndreaptă spre locul incidentului la ordinul preşedintelui”, a menţionat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

 

Circulaţia pe podul Kerci va fi reluată, pe o bandă, până la ora 20.00, potrivit APA care citează Ministerul Transporturilor din Rusia. Comitetul de Investigaţii al Federaţiei Ruse l-ar fi identificat pe şoferul care conducea camionul care a explodat, acesta fiind rezident din Kuban, conform nexta.tv, preluată de News.ro.

Podul de aproximativ 19 kilometri peste strâmtoarea Kerci care leagă Marea Neagră şi Marea Azov este cel mai lung din Europa.

Construirea sa a costat miliarde de lire sterline şi a oferit o legătură esenţială cu peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014.

Oficialii ucraineni au ameninţat în mod repetat că vor ataca podul.

Semnale de la Kiev

Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean, a sugerat, sâmbătă dimineață, că Ucraina ar fi fost implicată în explozia cisternei cu combustibil pe podul Kerci. El a declarat că ”podul, Crimeea sunt începutul”, iar ”tot ce este ilegal trebuie distrus, tot ce a fost furat trebuie returnat Ucrainei, tot ce aparţine ocupaţiei ruse trebuie expulzat”. De asemenea, locuitorii din zonă s-au grăbit spre benzinării, din teama unei potenţiale penurii de combustibil, relatează The Guardian, potrivit News.ro.

”Crimeea, podul, începutul. Tot ce este ilegal trebuie distrus, tot ce a fost furat trebuie returnat Ucrainei, tot ce aparţine ocupaţiei ruse trebuie expulzat”, a scris el pe contul de Twitter, remarcă interpretată de The Guardian ca sugerând implicarea Ucrainei în incident.

Pe de altă parte, David Arakhamia, liderul partidului preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Slujitorul Poporului, nu a afirmat explicit că Ucraina se află în spatele exploziei care a vizat podul Kerci, dar a sugerat că explozia a fost o consecinţă a preluării Crimeei de către Moscova şi a încercărilor de a integra peninsula în Rusia continentală. ”Construcţiile ilegale din Rusia încep să se destrame şi să ia foc, iar motivul este simplu: dacă construieşti ceva explozibil, mai devreme sau mai târziu va exploda”, a declarat Arakhamia, relatează The Guardian, citat de News.ro.

”Construcţiile ilegale din Rusia încep să se destrame şi să ia foc. Motivul este simplu: dacă construieşti ceva exploziv, atunci, mai devreme sau mai târziu, va exploda”, a scris David Arakhamia, liderul partidului Slujitorul Poporului, pe Telegram.

”Şi acesta este doar începutul. Dintre toate lucrurile, Rusia nu este deosebit de renumită pentru construcţiile sigure”, a spus el.

Secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, a postat pe Twitter un videoclip cu podul Kerci în flăcări în partea stângă şi un videoclip cu Marilyn Monroe cântând faimosul cântec ”La mulţi ani, domnule preşedinte” în partea dreaptă.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că ”reacţia regimului de la Kiev la distrugerea infrastructurii civile arată natura sa teroristă”.

În august, Rusia a înregistrat  o serie de explozii la o bază aeriană şi la un depozit de muniţii din Crimeea, ceea ce a evidenţiat vulnerabilitatea sa.

Panică printre localnici

Imediat după explozie, locuitorii din Crimeea s-au grăbit să ajungă la benzinării, fiind îngrijoraţi de o potenţială penurie de combustibil. Ca şi în atacurile anterioare din Crimeea, sursele oficiale ruse au fost vagi cu privire la cauza exploziei.

Context

”Ar fi nevoie mai întâi de o mulţime de «explozivi» şi de un design bun pentru demolare. Ca genişti, planificăm astfel de lucruri tot timpul. Cel mai greu este să arunci în aer poduri din beton armat, ca acesta. Cantitatea de explozibil necesară ar fi mai mare decât ar putea transporta câţiva membri ai SF. Câteva camioane, sau rachete/bombe ar rezolva problema, dacă ar fi îndreptate către punctele potrivite ale ariei podului. În orice caz, acest episod le creează ruşilor o problemă semnificativă. Nu opreşte aprovizionarea Crimeei (există bărci şi ruta prin Melitopol), dar face ca deţinerea Melitopolului să fie şi mai importantă pentru ei”, a declarat analistul australian şi general în retragere Mick Ryan.

Incendiul a avut loc la câteva ore după ce exploziile s-au produs în oraşul Harkiv, din estul Ucrainei, sâmbătă dimineaţă. Pe cer au apărut coloane uriaşe de fum şi au fost declanşate alte explozii secundare. Primarul din Harkiv, Ihor Terekhov, a declarat pe Telegram că exploziile de dimineaţă au fost rezultatul atacurilor cu rachete în centrul oraşului. El a spus că exploziile au declanşat incendii la una dintre instituţiile medicale ale oraşului şi într-o clădire nerezidenţială, dar nu au fost raportate imediat victime.

Presa ucraineană a declarat că explozia de pe pod a avut loc în jurul orei 6 a.m.

Reuters nu a putut verifica din surse independente aceste informaţii.

Inaugurat în mai 2018 de Valdimir Putin, podul, care este atât rutier, cât şi feroviar, are o lungime de 19 kilometri, traversează Strâmtoarea Kerci, între Marea Azov şi Marea Neagră, şi leagă Peninsula Kerci, în Crimeea, de Peninsula Taman, în sudul Rusiei.

A început procesul de revenire accelerată a Crimeei la Ucraina

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here