„Tiger Team”. Strategii la Casa Albă pentru eventuala folosire a armelor nucleare de către Rusia, dar şi pentru cazul în care sunt atacate teritoriile NATO

Foto: Unsplash

Casa Albă a reunit în linişte o echipă de oficiali din domeniul securităţii naţionale pentru a schiţa scenarii privind modul în care Statele Unite şi aliaţii săi ar trebui să reacţioneze dacă preşedintele rus Vladimir Putin îşi dezlănţuie stocurile de arme chimice, biologice sau nucleare, relatează New York Times, potrivit The Guardian, transmite News.ro.

Grupul, cunoscut sub numele de „Tiger Team”, examinează, de asemenea, răspunsurile în cazul în care Putin ajunge pe teritoriul NATO pentru a ataca convoaiele care aduc arme şi ajutoare în Ucraina, potrivit mai multor oficiali implicaţi în acest proces.

Echipa se reunește de trei ori pe săptămână şi analizează, de asemenea, răspunsurile în cazul în care Rusia încearcă să extindă războiul în statele vecine, inclusiv Republica Moldova şi Georgia, şi cum să pregătească ţările europene pentru refugiaţii care vor veni la o scară nemaiîntâlnită în ultimele decenii, relatează Times.

O problemă majoră pe care echipa „Tiger Team” se pare că o analizează este pragul care ar putea determina Alianţa să folosească forţa militară în Ucraina.

Biden a precizat că este reticent în acest sens, temându-se că o confruntare directă cu Rusia ar putea duce la escaladarea conflictului dincolo de orice control.

„Asta înseamnă al Treilea Război Mondial”, a declarat el recent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here