TikTok, aplicația chinezească preferată de extrema dreaptă, în atenția Congresului SUA

Doi influenţi senatori, unul democrat și unul republican, au cerut joi administraţiei americane să analizeze ameninţările pe care le-ar putea reprezenta aplicaţia chineză de video sharing TikTok, populară în rândul adolescenţilor din SUA. Cei doi se tem să nu fie folosită de Beijing pentru spionaj, a relatat AFP, citată de Agerpres.

TitTok este o aplicație ce permite utilizatorilor să creeze videoclipuri scurte, de 3 până la 15 secunde, care să fie distribuite rapid. Cele mai multe clipuri sunt legate de muzică, de meme-uri și de cultura pop – genul de filmulețe haioase omniprezente pe Internet. Aplicația a fost descărcată de aproape un miliard de ori, la nivel global.

spicy cat on TikTok

cats, they're sour then they're sweet

Publicată de TikTok pe Miercuri, 23 octombrie 2019

„Cu peste 110 milioane de descărcări numai în SUA, TikTok reprezintă un risc de contraspionaj pe care nu putem să îl ignorăm”, au precizat într-o scrisoare republican Tom Cotton și democratul Chuck Schumer. Ei au cerut conducerii serviciilor naţionale de informaţii „să desfăşoare o evaluare privind riscurile pentru securitatea naţională” pe care le reprezintă aplicaţia.

Senatorii susţin că proprietarul chinez al TikTok, ByteDance, „care este obligat să respecte legile chineze”, ar putea fi obligat „să coopereze cu serviciile de informaţii ale Partidului Comunist Chinez”, chiar dacă datele utilizatorilor sunt stocate în SUA.

Chuck Schumer și Tom Cotton se tem de asemenea ca aplicaţia să nu ofere serviciilor de informaţii chineze un acces secret la smartphone-urile şi calculatoarele utilizatorilor. De asemenea, consideră că platforma poate fi „o ţintă potenţială” de atacuri în timpul campaniei electorale din 2020.

TikTok, noua platformă pentru alt-right

Dar acesta nu este singurul risc al TikTok. Aplicația a devenit „casă” pentru mai mulți activiști alt-right (dreapta radicală din SUA, care a avut un rol major în alegerea lui Donald Trump ca președinte) care au fost interziși pe Twitter, Facebook, Youtube sau alte platforme similare. Pe TikTok, aceștia sunt liberi să răspândească mesaje rasiste, xenofobe, antisemite, misogine și pline de ură. Regulile platformei le-ar interzice, dar nu sunt aplicate. Iar aceste mesaje ajung să influențeze Generația Z, adică tinerii și adolescenții născuți după 1997. Fix în rândul acestora, TikTok este cel mai popular.

Despre hate-speech pe această platformă nu s-a discutat până anul trecut când Motherboard, secțiunea de tehnologie a Vice, a publicat un articol intitulat „TikTok Has a Nazi Problem”. Autorul a scris atunci că unii utilizatori distribuie videoclipuri de propagandă nazistă și în care fac apel la violență împotriva persoanelor de culoare și evreilor.

Ca reacție la acel articol, un purtător de cuvânt al TikTok a spus pentru Huffington Post că aceste chestiuni sunt o problemă generală pentru toate platformele media.

Paul Joseph Watson, un jurnalist britanic care a promovat multe teorii ale conspirației prin intermediul InfoWars, un site deținut de controversatul extremist Alex Jones, s-a alăturat TikTok în 2018. A făcut acest pas după ce InfoWars și mai multe persoane afiliate InfoWars au fost scoase de pe Facebook, Twitter și Youtube. El a spus, tot pentru Huffington Post, că toate criticile la adresa aplicației sunt un afront la adresa liberei exprimări, promovate de „paznici ai moralității” care doresc să lase „bărbații tineri, mai ales bărbații tineri și albi, fără un spațiu în care să se exprime”.

Experții americani spun că există riscul ca tinerii și copiii, când văd videoclipuri haioase și rasism în același loc, să creadă că ambele sunt acceptabile din punct de vedere social.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here