Tragedia MH17. Procesul principal în cazul doborârii avionului Malaysia Airlines deasupra estului Ucrainei începe la 8 iunie

La aproape şapte ani după ce zborul de pasageri MH17 al companiei Malaysia Airlines a fost doborât deasupra estului Ucrainei, procesul principal va începe în ziua de 8 iunie în Olanda, a anunţat miercuri judecătorul Hendrik Steenhuis, la Gilze-Rijen.

Potrivit dpa şi AFP, judecătorii olandezi au inspectat miercuri epava parţial reconstituită a avionului, aflată într-un hangar la baza aeriană Gilze-Rijen, în sudul Olandei, transmite Agerpres.

Avionul Boeing, plecat de la Amsterdam cu destinaţia Kuala Lumpur, a fost lovit în plin şi doborât la 17 iulie 2014 de o rachetă BUK de concepţie sovietică, potrivit anchetatorilor, deasupra zonei de conflict armat cu separatiştii proruşi din estul Ucrainei.

Toţi cei 298 de oameni aflaţi la bord, printre care 196 de cetăţeni olandezi, au murit.

Echipa internaţională de anchetatori, condusă de Olanda, a stabilit în mai 2018 că avionul a fost doborât de o rachetă BUK provenită de la brigada a 53-a antiaeriană rusă cu baza la Kursk (sud-vest).

Patru bărbaţi – trei ruşi şi un ucrainean – sunt acuzaţi de doborârea avionului şi uciderea a 298 de persoane. Toţi cei patru sunt judecaţi în contumacie.

Dat fiind că majoritatea victimelor provin din Olanda, procesul va avea loc în această ţară. După ani de anchetă, procesul începuse iniţial anul trecut în martie, părţile implicate stabilind detaliile procedurale.

Miercuri, judecătorii au inspectat exteriorul epavei minuţios reconstituite, apoi au urcat pe o scară pentru a examina distrugerile din interiorul aparatului.

Judecătorul Steenhuis, care va prezida procesul, a subliniat miercuri că este vorba despre un moment cu mare impact emoţional pentru familiile victimelor. Rudele au putut asista la procedură printr-un live stream.

‘Ne dăm seama că această vizită la reconstrucţia MH17 în cadrul procedurii penale oficiale va fi foarte încărcată de emoţie pentru apropiaţii victimelor. Este vorba despre reconstituirea unui avion în care apropiaţii lor erau în drum spre o destinaţie unde nu au mai ajuns niciodată’, a spus Steenhuis.

Acuzarea şi apărarea au inspectat şi ele epava, transportată din Ucraina cu trenul şi cu avionul până la baza aeriană olandeză.

Experţi internaţionali au reconstituit aparatul pornind de la epava acestuia, care arată că racheta a explodat pe partea sa stângă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here