Trei români, salvaţi de un cetăţean bulgar aflat în moarte cerebrală. Familia acestuia a fost de acord cu donarea de organe

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Agenţia Naţională de Transplant anunţă, vineri, că trei români au fost salvaţi de un cetăţean bulgar aflat în moarte cerebrală a cărui familie a fost de acord cu donarea de organe. Prelevarea s-a făcut la un spital din Bulgaria, fiind recoltaţi rinichii şi plămânii, informează News.ro.

”La început de an, altruismul, umanitatea, profesionalismul şi responsabilitatea şi-au dat din nou mâna peste graniţe şi au adus viaţă pentru alţi trei români aflaţi în suferinţă! Datorită acordului de colaborare dintre Agenţia Naţională de Transplant şi Agenţia Executivă de Supervizare Medicală a Republicii Bulgaria, gestului plin de umanitate al familiei unui donator aflat în moarte cerebrală la UniHospital, Panagyurishte – Bulgaria, şi eforturilor susţinute ale echipelor medicale din cele două ţări, viaţa a fost predată, precum o ştafetă, de la un cetăţean bulgar către trei români”, a transmis, vineri, Agenţia Naţională de Transplant.

Echipa de chirurgi de la Institutul Clinic Fundeni, formată din Dr. Guenadiy Vatachki, Dr. Darina Barzan, Dr. Ioana Danciuc şi Dr. Oana Evelina Pasăre, s-a deplasat, cu sprijinul SMURD, la UniHospital Panagyurishte, pentru prelevarea ficatului şi rinichilor de la un donator bulgar aflat în moarte cerebrală, a cărui familie a fost de acord cu donarea de organe.

 

”Cu sprijinul echipei medicale de la UniHospital Panagyurishte şi colaborarea foarte bună cu echipa Agenţiei Executive de Supervizare Medicală a Republicii Bulgaria, intrevenţiile de prelevare s-au realizat cu succes, iar o nouă misiune salvatoare de vieţi a fost posibilă. Efortul lor a fost preluat de echipele medicale de transplant ale Institutului Clinic Fundeni şi Spitalului Clinic “Dr. C.I.Parhon” Iaşi, salvând alţi trei români”, a mai precizat sursa citată.

Astfel, un pacient aflat în stare critică a beneficiat de un transplant hepatic salvator, realizat de echipa chirurgicală a Centrului de Transplant Hepatic a Institului Clinic Fundeni. Alţi doi pacienţi au primit şansa mult aşteptată pentru un transplant renal, intervenţii realizate cu succes în cadrul Centrelor de Transplant Renal ale Institului Clinic Fundeni şi Spitalului Clinic “Dr. C.I. Parhon” Iaşi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here