Trump a recunoscut folosirea ilegală de fonduri caritabile pentru finanțarea campaniei electorale

Un tribunal din New York l-a pus pe Donald Trump să plătească 2 milioane de dolari pentru că a folosit în campania electorală fonduri strânse prin fundația sa caritabilă. Pe lângă achitarea sumei, instanța l-a obligat pe președintele american și să recunoască folosirea ilegală a sumei de bani în cauză.

Donald Trump și-a încălcat obligația de administrator al The Donald J Trump Foundation pentru că a permis fondurilor strânse în Iowa, în 2016, să fie folosite pentru campania electorală, a decis judecătorul.

Mai precis, un teledon pentru veterani organizată în ianuarie 2016 în Des Moines, Iowa, a fost organizat nu de oamenii fundației caritabile, ci de echipa de campanie a miliardarului republican. Banii strânși au fost folosiți în scopuri electorale. 

The Donald J Trump Foundation a fost închisă în 2018, după ce procurorii au acuzat-o că funcționează ca o pușculiță pentru Donald Trump. 

Prin plata celor 2 milioane de dolari, cazul se închide amiabil, fără ca cineva să fie găsit vinovat. În limbajul juridic american, ”the case was settled,” adică pârâții au ajuns la o înțelegere cu acuzarea. Însă, pentru ca acest lucru să fie posibil, președintele SUA a agreat condiția pusă de acuzare, și anume să să recunoască folosirea ilegală a sumei de bani celor 2 milioane de dolari, strânși inițial pentru o cauză caritabilă și nu pentru una politică, după cum s-a întâmplat ulterior.


După aflarea deciziei, Donald Trump a spus că este bucuros să doneze banii și a enumerat și o listă de fundații caritabile care vor beneficia de bani. În ciuda recunoașterii pe care a făcut-o în fața procurorilor, președintele a declarat, după sentință, că întreg cazul a fost unul motivat politic. „Din câte știu, sunt singura persoană care dă bani mulți către fundații caritabile (19 milioane dolari), nu deduce cheltuieli și este atacat de activiștii politici din statul New York. Nu-i de mirare că plecăm! Procurorul-general al New York descrie intenționat greșit această înțelegere ca să îndeplinească un scop politic” – a transmis Donald Trump printr-un comunicat. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here