Trump vrea să răstoarne rezultatul alegerilor și îşi cheamă fanii la Washington, pentru a pune presiune pe Congres şi Mike Pence

Preşedintele american în exerciţiu, Donald Trump, îşi îndeamnă susţinărtorii să se adune la Washington, la 6 ianuarie, într-un ultim efort vizând să exercite presiuni asupra Congresului să nu certifice victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie, relatează AFP, preluată de News.ro.

Mii de activişti sunt aşteptaţi în capitala americană la această dată, cu scopul de a-l susţine pe preşedinteşe în exerciţiu şi acuzaţiile acestuia – fără probe – de fraude electorale ”masive” în alegerile prezidenţiale din acest an.

Între aceşti susţinători, miliţia de extremă dreapta, ”Proud Boys”, urmează să defileze din nou pe străzile Washingtonului, după ce a manifestat, la fel, la 12 decembrie, o adunare care a degenerat.

Mai multe persoane au fost înjunghiate, iar alte zeci au fost arestate atunci.

Donald Trump şi-a îndemnat susţinătorii în două rânduri, pe Twitter, în weekend, să ia parte la adunare.

El a denunţat alegerile de la 3 noiembrie drept ”cea mai mare înşelătorie din istoria naţiunii noastre”.

”Ne vedem la Washington pe 6 ianuarie. Nu lipsiţi!”, a îndemnat el, duminică.

Locatarul Casei Albe speră ca manifestanţii să exercite presiuni asupa Congresului, pentru a- răsturna înfrângerea la urne.

La 6 ianuarie, vicepreşedintele în exerciţiu, Mike Pence, urmează să conducă o sesiune a Congresului de certificare a voturilor în Colegiul Electoral din fiecare stat american.

Joe Biden a obţinut voturile a 306 mari electori, în timp ce Donald Trump a obţinut 232.

În cadrul acestei sesiuni comune a Camerei Reprezentanţilor şi Senatului, vicepreşedintele american va deschide şi va citi certificatele care anunţă votul marilor electori în fiecare stat, după care va declara învingătorul scrutinului.

Procedura ar urma să fie, potrivit tradiţiei, o formalitate.

Însă Donald Trump şi susţinătării săi încearcă să exercite presiuni asupra lui Mike Pence pentru ca adjunctul său să respingă certificările electorale ale statelor în favoarea lui Biden – o putere pe care vicepreşedintele nu o are, potrivit unor experţi în drept.

În lipsa unor elemente tangibile prin care să susţină acuzaţiile de ”fraude masive”, cele aproximativ 50 de plângeri depuse de către aliaţii lui Donald Trump pe întregul teritoriu al Statelor Unite au fost aproape toate respinse de justiţie sau au fost abandonate.

1 COMENTARIU

  1. Unde este marea fana a lui Trump de la noi,dna Gabriela Constantinescu ,sa-i sustina elucubratiile de acum,cu rasturnarea alegerilor,legea martiala si alte declaratii belicoase de tip dictatura 100%?Probabil ca s-a calmat intre timp..😢😣 .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here