Trupele americane se retrag din nordul Siriei. Atacul turcilor asupra kurzilor, iminent

  Forţele americane au început luni să se retragă din zone situate în apropierea frontierei turce, în nordul Siriei, potrivit unor surse kurde şi unui ONG, deschizând astfel calea unei ofensive militare promise de Ankara împotriva forţelor kurde, relatează News.ro, care citează AFP.

  Forţele Democratice Siriene (FDS), o alianţă kurdo-arabă, au anunţat într-un comunicat că „forţele americane se retrag din zonele de frontieră cu Turcia”, în timp ce Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR) a confirmat o retragere a forţelor americane din poziţii-cheie la Ras al-Ain et Tal Abyad.

  Statele Unite au anunţat duminică seara că Turcia urmează să efectueze „în curând” o incursiune militară „prevăzută de mult timp în nordul Siriei” şi că trupele americane staţionate în regiune părăsesc zona.

  FDS au avertizat că o asemenea operaţiune militară turcă va antrena o resurgenţă majoră a grupării jihadiste Statul Islamic (SI) şi va anula ”ani de lupte rodnice” împotriva jihadiştilor.

  Unul dintre pericole

  Liderii SI aflaţi în viaţă ar putea să iasă din ascunzătorile lor, porivit FDS, care avertizează că o operaţiune turcă ar ameninţa totodată închisorile şi taberele pe care ele le gestionează şi în care se află numeroşi jihadişti şi famiile lor.

  FDS – susţinute de coaliţia internaţională antijihadistă condusă de Washington – au luptat ani de zile împotriva SI şi au recucerit în martie ultimul bastion jihadist în Siria, la Baghouz.

  CITIȚI ȘI: Casa Albă: SUA nu se implică în operațiunea militară a Turciei din Siria

  „Forţele americane nu vor susţine şi nu se vor implica în operaţiune, iar forţele americane care auu învins «califatul» terorial al Statului Islamic nu se vor mai afla în proximitatea imediată”, a anunţat duminică seara Casa Albă.

  Zona-tampon

  Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan ameninţa marţi că Turcia va ajunge la capătul răbdării faţă de Statele Unite în privinţa înfiinţării unei „zone de securitate” în nordul Siriei. El ameninţa cu o operaţiune militară iminentă.

  Această zonă-tampon urmează să fie înfiinţată între frontiera turcă şi zone siriene aflate sub controlul miliţiei kurde Unităţile Protecţiei Poporului (YPG), principala componentă a FDS.

  CITIȚI ȘI: De ce regiunea Idlib ar trebui să provoace vise urâte Europei

  Ankara consideră această miliţie drept o organizaţie „teroristă” şi nu vede cu ochi buni proiectul unei autonomii la frontiera sa, de teamă ca un nucleu al unui stat kurd să nu galvanizeze veleităţile separatiste de pe teritroiul turc.

  Două ofensive turce au avut loc anterior în 2016 şi 2018 în nordul Siriei. Cea din 2016 viza SI, iar a doua YPG.

  Duminică, SOHR a anunţat că forlele kurde au săpat tranşee şi tuneluri în pregătirea unei ofensive turce, în zonele Ras al-Ain, Tal Abyad şi Kobane.

  CITIȚI ȘI: „Republica Erdogan” de pe teritoriul Siriei

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here