Trupele generalului Haftar anunță uciderea a 16 soldați turci

Forţele loiale comandantului ce controlează estul Libiei, Khalifa Haftar, au anunţat, duminică, că au ucis 16 soldaţi turci în ultimele săptămâni, la o zi după ce Turcia a recunoscut că a pierdut mai mulţi „martiri” în luptele din ţara nord-africană, informează Reuters, preluat de Agerpres.

Khalid al-Mahjoub, un purtător de cuvânt al autoproclamatei Armate Naţionale Libiene (ANL) a lui Haftar, a declarat că turcii au fost ucişi în oraşul port Misrata, în lupte la Tripoli şi în oraşul al-Falah la sud de capitală.

Turcia sprijină Guvernul de Uniune Naţională (GNA) al Libiei internaţional recunoscut şi a trimis soldaţi sirieni alături de o parte din militarii săi şi arme pentru a ajuta administraţia cu sediul la Tripoli să respingă o încercare a ANL de a captura oraşul.

Forţele lui Haftar sunt susţinute de Emiratele Arabe Unite şi Egipt, primind de asemenea ajutor din partea mercenarilor ruşi.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a recunoscut sâmbătă unele pierderi turceşti în „lupta” din Libia.

„Suntem acolo (în Libia) cu soldaţii noştri (turci) şi echipele noastre din Armata Naţională Siriană. Continuăm acolo lupta. Avem mai mulţi martiri. În schimb, noi am neutralizat aproape o sută de legionari” ai lui Haftar, a declarat Erdogan.

Armata Naţională Siriană, cunoscută şi sub numele de Armata Siriană Liberă, este un grup rebel sirian susţinut de Turcia care luptă împotriva forţelor pro-Damasc în nordul Siriei, unde 16 soldaţi turci au fost ucişi în această lună.

Desfăşurarea soldaţilor turci şi a apărării antiaeriene sofisticate a şters micile câştiguri obţinute de ANL cu ajutorul mercenarilor ruşi, întorcând linia frontului spre locul aproximativ unde se afla la începutul campaniei lui Haftar în aprilie 2019.

Discuţiile pentru încetarea focului între părţile în război în Libia au fost reluate joi după ce GNA s-a retras din negocieri în urma bombardării portului Tripoli de către forţele lui Haftar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here