TurkStream și gazul rusesc din Bulgaria. Ministru bulgar: „Dacă vin specialişti americani, înseamnă că SUA vor cere ceva”

„Nu există nicio posibilitate ca TurkStream să ocolească Bulgaria, mai ales că o mare parte din proiect este pregătit pe teritoriul bulgar. Însă noi suntem recidivişti cu privire la sistarea proiectelor majore din energie: să ne amintim de South Stream”, a spus fostul ministru bulgar al energiei, Rumen Ovcearov, la BTV, cu privire la avertizarea președintelui rus, Vladimir Putin, potrivit căreia Bulgaria întârzie construcția proiectului, transmite Rador.

„Până la sfârșitul anului, parţial cel puţin, acest proiect trebuia să fie gata – cel puțin conexiunea cu Serbia”, a spus Ovcearov.

Motivul real al întârzierii este construcția conductei Nord Stream, care depășește, de asemenea, termenele prevăzute, pentru că acolo s-a întârziat construcția prin Danemarca.

În orice caz, în opinia lui Ovcearov, fluxul invers de gaze naturale și faptul că, de la anul, bulgarii vor primi gaz rusesc nu prin România, ci printr-un punct de frontieră cu Turcia, asta nu va determina oprirea livrării de combustibil prin Bulgaria.

Ovcearov a comentat şi aşteptata vizită a specialiştilor americani la Centrala Nucleară de la Kozlodui. El a spus că „dacă vin specialişti americani, înseamnă că SUA vor cere ceva. Fie să cumpărăm avioane de vânătoare, fie să schimbăm combustibilul nuclear rusesc de la Centrala Nucleară din Kozlodui cu unul american”.

Ovcearov a amintit că SUA încearcă de mai multă vreme să vândă un asemenea combustibil. În Cehia, de exemplu, tot anul au avut loc experimente; în Ucraina, la fel, însă fără succes.

În opinia lui Rumen Ovceraov, lupta de culise din Partidul Socialist Bulgar (BSP) este departe de a se fi încheiat, cu toate că nu există diferende. Opoziţia din partid este însă de principiul „Haideţi să renunţăm la asta pentru că nu ne place sau pentru că e împotriva Convenţiei de la Islanbul” şi nu ar avea niciun fel de bază politică.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here