Ucraina preia inițiativa în est. Ofensiva fulgerătoare din Harkov poate marca un punct de cotitură

<< Nota editorului (10 septembrie 2022): de la publicarea acestui articol (9 septembrie), Ucraina a obținut noi câștiguri. Pe 10 septembrie a fost confirmat faptul că armata ucraineană a capturat Kupiansk. Surse rusești și ucrainene raportează că și Izium a fost eliberat. Igor Girkin, fostul comandant rus citat în articolul nostru de mai jos, a avertizat despre o potențială „înfrângere strategică”, Ucraina „încercuind și distrugând formațiuni mari ale trupelor noastre”. Ministerul rus al Apărării a descris, în mod neconvingător, prăbușirea liniilor sale ca fiind un efort deliberat de „regrupare” a forțelor din jurul Izium pentru atacuri în provincia Donețk, la sud>>, notează The Economist

<< Pe 6 septembrie, armata ucraineană a lansat o ofensivă surpriză în provincia Harkov, din nord-estul țării. A avut un succes dramatic. În decurs de o săptămână, președintele Volodimir Zelenski s-a lăudat că, pe 8 septembrie, armatele sale au eliberat 1.000 de kilometri pătrați (386 mile pătrate) de teritoriu din Rusia. În mod remarcabil, cea mai mare parte nu a provenit dintr-o lovitură de mult timp anunțată, cea din regiunea de sud Herson, începută la 29 august, ci dintr-o lovitură mai mică de blindate în sud-estul orașului Harkov.

Steagul galben-albastru al Ucrainei flutură acum în mai multe orașe și sate eliberate. Imagini video din regiunea Harkov au arătat locuitori aplaudând convoaiele și soldații ucraineni. Luptele sunt acum în desfășurare pentru Kupiansk, un important centru logistic pentru efortul de război al Rusiei, care în urmă cu doar patru zile se afla la aproximativ 60 de kilometri în spatele frontului. Mii de trupe rusești ar putea fi în curând prinse între ucrainenii care avansează și râul Oksil din spatele lor. Bloggerii și analiștii militari pro-ruși sunt furioși de descurajarea din apărarea țării lor și de aparenta dezordine în comanda Rusiei.

Ofensiva de la Harkov este cea mai semnificativă schimbare în favoarea Ucrainei, de la sfârșitul lunii martie, când armata Rusiei, răvășită și blocată în suburbiile Kievului, s-a retras din întreaga regiune din jurul Capitalei, ceea ce a descris drept un „gest de bunăvoință”. Întâmplător, cea mai recentă ofensivă este condusă de generalul Oleksandr Sîrski, care a organizat și apărarea Kievului, în februarie și martie. Se pare că el a observat un punct slab în liniile rusești în apropierea orașului Balaklia, care se afla în „mâinile” Rusiei din 2 martie.

Balaklia a fost încercuit rapid, permițând ucrainenilor să se deplaseze mai spre est pentru a diviza forțele ruse la râul Oskil, prinzând un contingent sudic împotriva râului însuși. Trei poduri mici leagă malul de vest de cel de est, dar se încadrează bine în raza de acțiune a artileriei ucrainene. Se pare că Rusia și-a redistribuit o proporție semnificativă din trupele sale de elită pentru a se proteja de contraofensivele ucrainene din regiunea Herson. „Războiul este arta înșelătoriei”, spune o sursă din forțele armate ucrainene. „I-am înșelat bine”. Ceea ce este mai puțin clar este de ce forțele ruse nu au reușit să anticipeze pericolul și de ce nu au putut folosi puterea aeriană și artileria cu rachete pentru a stopa atacurile.

Ofensiva de la Harkov nu s-a ivit din senin. Un soldat ucrainean care a luat parte la atacul inițial spune că zona a fost părăsită de coloane de trupe rusești în urma unor baraje intense de artilerie pe 4 și 5 septembrie. „S-au mutat chiar înainte să începem să ne luptăm”, spune el. „Trebuie să fi știut că eram pe cale să atacăm, dar idioții păreau să nu aibă idee ce ar putea pierde. Ei nu înțeleseseră că era important”. Ucraina a început ofensiva terestră pe 6 septembrie, luând inițial orașe satelit din jurul Balaklia. A doua zi, orașul însuși a fost înconjurat. După două zile de lupte de stradă, un grup de soldați ucraineni și-a ridicat steagul deasupra primăriei. O sursă locală spune că unii dintre ocupanți ruși s-au îmbrăcat în civil și au scăpat cu ajutorul unor biciclete și mașini furate.

Încercuirea orașului Balaklia a fost doar începutul problemelor Rusiei. În paralel, forțele ucrainene înaintau spre est, prin Volohiv Yar, Șevcenkove și în cele din urmă spre Kupiansk, un nod feroviar cheie pentru aprovizionarea forțelor rusești spre sud. Pe 8 septembrie, începuseră lupta pentru acel oraș. O fotografie difuzată o zi mai târziu arăta soldați pozând lângă un semn de pe marginea de sud. Comentatorii militari pro-ruși au fost uluiți, acuzând înaltul comandament al țării de trădare.

Igor „Strelkov” Girkin, un fost ofițer al FSB, care a condus trupele susținute de ruși în prima bătălie a războiului Rusia-Ucraina, din 2014, a confirmat că unitățile ucrainene efectuează raiduri în adâncul teritoriului deținut de Rusia, „dezorientând” trupelor de acolo. „Alles kaput” („Totul este distrus”), a scris el pe rețelele de socializare. Alte canale de social media frecventate de analiștii ruși sugerează că acum este o cursă pentru a trimite rezerve cu scopul de a împiedica situația să se înrăutățească și mai mult. Armata Rusiei a publicat imagini cu armament și vehicule care se se îndreaptă spre linia frontului.

O sursă de informații militare ucrainene spune că succesul ofensivei a fost condiționat de rachetele anti-radiații, furnizate de americani, care preiau emisiile radarului rusesc de apărare aeriană și a altor echipamente. De asemenea, s-a bazat pe sisteme sol-aer care amenințau aeronavele rusești: sursele ucrainene evidențiază Gepard, din Germania, un set de tunuri antiaeriene pe șenile. Această amenințare a lăsat Rusia reticentă în a-și desfășura forța aeriană; când a făcut-o, a suferit pierderi. Rapoarte neconfirmate sugerează au fost doborâte că cel puțin un avion de luptă rusesc și două elicoptere, în timpul operațiunii Ucrainei. Se pare că, în toiul luptei, avioanele rusești s-au chinuit să facă distincția între unitățile ruse și ucrainene, liniile de front schimbându-se rapid.

„Sunt orbi, iar noi vedem totul”, susține oficialul ucrainean. Dacă contraofensiva va reuși în cele din urmă, depinde acum de viteză, argumentează el. Dacă Ucraina își poate asigura noile poziții lângă râul Oskil înainte de sosirea întăririlor rusești, Izium la sud ar fi în vizorul ei. Au existat rapoarte că armata ucraineană ar fi efectuat și atacuri la sud de Izyum, într-o posibilă încercare de a curprinde orașul. Capturarea acestuia sau amenințarea cu operațiunile rusești acolo ar produce o ruptură în logistica militară rusă din regiunea Lugansk; ar putea dura câteva săptămâni pentru a o reconstrui. De asemenea, ar permite Ucrainei să recupereze orașele pe care Rusia le-a capturat după bătălii agonizant de lungi și sângeroase, duse în timpul verii.

Liderii Ucrainei căutau de multă vreme un punct de cotitură în război: o operațiune care să le demonstreze susținătorilor occidentali că Ucraina o poate câștiga, dacă va fi dotată cu armele potrivite. Săptămâna aceasta, generalul Valeri Zalujni, comandantul șef al Ucrainei, a făcut prima sa declarație publică despre conflict, pe acest subiect. Succesul a fost „dependent direct și exclusiv de resursele de care dispune Ucraina”, a scris el într-un material pentru Ukrinform, o agenție de știri de stat. Ofensiva de la Herson a avut rezultate mixte. Pierderile sunt foarte grele, potrivit unui oficial informat, iar avansul a fost relativ lent. Dar știrile de la Harkov vor contribui într-un fel la întărirea hotărârii occidentale.

Pe 8 septembrie, în timpul unei întâlniri a miniștrilor apărării la baza aeriană Ramstein din Germania, vestea progresului de la Balaklia a fost primită cu aplauze. Vorbind la Praga a doua zi, Lloyd Austin, secretarul apărării al Americii, a descris ofensivele de la Herson și Harkov ca fiind „foarte, foarte încurajatoare”. Unii le văd ca fiind esențiale. „După șapte luni de lupte vicioase și disperate, viitorii istorici ar putea vedea acest lucru ca un punct de cotitură important”, spune Mick Ryan, un general australian în retragere, care urmărește conflictul. „Inițiativa strategică în acest război s-ar fi mutat în ultimele zile la ucraineni”. >>

Surse MEDUZA: Din cauza contraofensivei de succes a Ucrainei, Kremlinul a suspendat pe termen nelimitat referenumurile de anexare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here