Ucraina trebuie să „acționeze ca Churchill” pentru a ține piept Rusiei, crede Poroșenko. Un soldat ucrainean câștigă mai puțin decât un paznic de supermarket

Foto: Facebook

„Când era președinte, Petro Poroșenko a condus Ucraina prin cei mai răi ani de război cu Rusia. Acum, după ce a fost acuzat de înaltă trădare de către guvernul succesorului său, el se confruntă cu perspectiva de a urmări dintr-o celulă de închisoare dacă trupele ruse îi vor invada țara”, scrie The Times.

<< Procesul lui Poroșenko riscă să divizeze Ucraina. Cu toate acestea, el le-a cerut compatrioților să fie uniți într-un spirit de „hotărâre churchilliană” pentru a zădărnici ambițiile „imperiale” ale Moscovei.

Putin se percepe pe sine a fi ceva între un împărat și un zeu”, a declarat Poroșenko pentru The Times la Kiev. „El crede că poate face orice vrea. El vrea să creeze „a doua ediție” a Uniunii Sovietice, iar Ucraina este doar o piesă din puzzle, fără de care harta nu poate exista.”

Oferindu-se să sfătuiască administrația președintelui Zelenski cu privire la modul cel mai bun de-a pregăti națiunea pentru război, Poroșenko a evidențiat Marea Britanie ca fiind unul dintre principalii aliați ai Ucrainei și a îndemnat elita politică fracturată a țării sale să urmeze exemplul coaliției lui Churchill din timpul războiului.

Churchill este exemplul meu în această situație. La începutul celui de-al Doilea Război Mondial, el a fost cel mai activ și mai critic dintre oponenții războiului, dar a creat un guvern de unitate națională. Mulți politicieni ucraineni ar trebui să învețe foarte atent istoria britanică și să țină cont de faptul că Churchill este extrem de popular în Ucraina”, a spus el. „Zelenski este adversarul meu, dar Putin este inamicul Ucrainei. Sunt gata să-mi ofer serviciile guvernului, președintelui, pentru a sprijini Ucraina.”

Una dintre cele mai bogate, influente și controversate personalități din Ucraina, Poroșenko s-a întors la Kiev acum zece zile cu un zbor de la Varșovia. După o absență de o lună, el este cercetat pentru o serie de acuzații legate de achiziționarea de cărbune de către întreprinderile guvernamentale de la separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei. Oficialii susțin că vânzările au finanțat forțele separatiste. Cu toate acestea, cazul împotriva lui a alarmat comunitatea internațională, care se teme că ar putea fi o vendetă politică a lui Zelenski.

Diplomații americani și europeni și-au exprimat neliniștea cu privire la procedurile penale împotriva unui om care impune un larg respect pentru reconstruirea armatei ucrainene în primii ani ai războiului. Fostul premier suedez Carl Bildt a descris acuzațiile împotriva lui Poroșenko, care riscă până la 15 ani de închisoare, ca fiind „în mod clar politice” și a avertizat că acest caz ar putea dăuna enorm Ucrainei. Cazul a divizat și sistemul judiciar din Ucraina. Procurorul-șef al țării a evitat să semneze rechizitoriul împotriva lui Poroșenko, iar prorurorul-adjunct care a făcut acest lucru a fost trecut cu promptitudine pe Myrotvorets, lista neagră neoficială a țării, fiind acuzat că este colaborator pro-rus.

Deși a descris acuzațiile împotriva lui drept „ilegale”, Poroșenko a spus că unitatea națională este esențială pentru ca ambițiile președintelui Putin să fie dejucate.

Nu pot să spun că îmi place Zelenski”, a declarat el despre oponentul său prezidențial, care l-a învins cu o majoritate zdrobitoare în 2019, după ce Poroșenko s-a afundat într-o serie de acuzații de corupție. „Și sunt sigur că Zelenski nu mă place. Dar acest lucru nu-l interesează pe poporul ucrainean. El vrea să vadă – având un Putin în fața ușii – unitatea noastră. Și-n ce mă privește, sunt gata să demonstrez asta.”

Sub administrația lui Zelenski, Ucraina pare îngrozitor de prost pregătită pentru război. În ciuda săptămânilor de creștere a numărului de trupe rusești în nordul și estul Ucrainei – aproximativ 70 de grupuri tactice de batalion care însumează peste 127.000 de soldați – și adunarea unei forțe navale ruse la sud, există puține dovezi ale pregătirii civile ucrainene pe scară largă pentru conflict. Instalațiile cheie n-au fost încă protejate cu saci de nisip; ferestrele nu au fost lipite cu bandă adezivă pentru a fi pregătite împotriva exploziilor de obuz; mișcările trupelor sunt minime; spitalele nu au primit provizii de urgență. Deși unii civili s-au pregătit cu arme, pe străzile pline de gheață, de la est la vest, ucrainenii își desfășoară viața de zi cu zi în lâncezeala fatalistă de după Crăciun.

Într-un mesaj adresat națiunii săptămâna trecută, Zelenski a spus că panica este în sine o amenințare. „Respirați adânc”, i-a îndemnat președintele pe ucraineni. „Calmați-vă. Nu fugiți după hrișcă și chibrituri. Pentru mass-media — rămâneți mass-media, nu surse de isterie în masă. În căutarea hype-ului, nu ajuta inamicul, raportând zilnic că războiul poate începe mâine! Acest lucru cu siguranță nu-l va opri.”

În ciuda faptului că a lăudat livrările recente de arme ușoare antitanc și rachete Javelin oferite de Regatul Unit și SUA țării sale, Poroșenko a remarcat anumite lacune semnificative în pregătirea militară și civilă a Ucrainei. Armata rămâne prost plătită, a spus el, Forța de Apărare Teritorială nepregătită și rezerva strategică a armatei nesatisfăcătoare.

Poroșenko i-a îndemnat pe ceilalți membri ai NATO să urmeze exemplul livrărilor de arme britanice și americane, dacă nu pentru a remedia dezechilibrul, măcar pentru a îngreuna calculele rusești.

După o experiență unică aici în 2014, pot spune că soldații ucraineni pot face minuni”, a spus el. „Aprovizionarea lor urgentă este semnificativ mai bună decât a le furniza târziu. Toată lumea înțelege în 2022 că investește în propria securitate aici, nu doar în cea a Ucrainei. Nimeni nu știe unde vor mai apărea trupele ruse. Helsinki, Suedia, Norvegia, Marea Baltică, Ucraina, Polonia, România. Așa testează Putin pentru a vedea slăbiciunea Occidentului. Cel mai bun răspuns este să arăți că Occidentul este puternic și unit.”

Deși armata ucraineană și-a îmbunătățit considerabil puterea și capacitatea din 2014, armamentul și bugetul său sunt mai mici în comparație cu Rusia. Bugetul Kievului pentru achiziții de apărare a fost de 23 de miliarde de hrivne (592 de milioane de lire sterline) pentru 2021, crescând la 28 de miliarde de hrivne pentru 2022. Între timp, Rusia cheltuiește aproximativ 40% din bugetul său de apărare de peste 60 de miliarde de dolari (45 de miliarde de lire sterline) pentru achiziții, dublu față de Germania sau Marea Britanie. Deși toți salariații din Ucraina plătesc o taxă specială pentru a crește cheltuielile de apărare, care au dus la colectare a încă 28,6 miliarde de hrivne în 2021, taxa respectivă este plasată într-un fond general din care este împărțită între diferite priorități naționale – nu toate legate de apărare. Deși unele unități din prima linie sunt bine echipate, unitățile de rezervă sunt adesea lipsite de jachete și puști. Alți comandanți vorbesc chiar și de o deficiență în stocurile de muniție și combustibil.

Soldații din prima linie au un salariu mai mic decât al paznicului de supermarket”, a spus Poroșenko, supranumit „Regele ciocolatei”, datorită bogăției pe care miliardarul a acumulat-o din afacerea sa cu produse de cofetărie. „Și trebuie să facem mai multe cheltuieli pentru organizarea Forțelor Teritoriale de Apărare, astfel încât să creștem prețul pe care Putin l-ar putea plăti pentru o invazie. Fiecare casă ar trebui să fie o problemă pentru soldații ruși.” >> 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here