Ucraina va primi 60 de miliarde de dolari anual ca ajutor militar în urma acordurilor de securitate semnate cu aliaţii săi

Sursa foto: Wikimedia commons

Ucraina va primi anual în următorii patru ani circa 60 de miliarde de dolari ca ajutor militar în baza celor peste 20 de acorduri de securitate pe care le-a semnat până în prezent cu aliaţii săi care o susţin în războiul cu Rusia, a declarat vineri premierul ucrainean, Denis Şmîhal (foto), transmite Reuters, citată de Agerpres.

Ucraina a încheiat în ultimele luni o serie de acorduri bilaterale de securitate cu state membre ale UE şi NATO, inclusiv cu SUA, alte acorduri fiind în pregătire.

Premierul polonez Donald Tusk a confirmat vineri că ţara sa va semna un astfel de acord cu Ucraina înaintea summitului NATO din 9-11 iulie, în timp ce omologul său ceh Petr Fiala a confirmat la rândul său că negocierile cu Kievul pe o temă similară se vor încheia până la acel summit.

„Conform acestor acorduri, în următorii patru ani, partenerii noştri au în vedere să furnizeze Ucrainei un ajutor militar total în valoare de 60 de miliarde de dolari pe an”, a spus premierul Denis Şmîhal în timpul unei şedinţe de guvern, fără a detalia public cât va primi Ucraina din partea fiecărei ţări cu care a încheiat astfel de acorduri.

Acordurile de acest fel sunt încheiate bază bilaterală, nu sunt toate la fel şi cuprind de asemenea anexe secrete.

În virtutea acestor înţelegeri, aliaţii Ucrainei se angajează să-i ofere acesteia pe termen lung (10 ani) ajutor militar şi alte tipuri de asistenţă (susţinerea industriei militare ucrainene, instruirea soldaţilor ucraineni, cooperarea în materie de transfer de informaţii, sprijinirea apărării cibernetice etc.), pentru a face faţă războiului în desfăşurare cu Rusia şi pentru a oferi Kievului aranjamente de securitate provizorii în perspectiva unei eventuale aderări la NATO.

Acordurile prevăd şi desfăşurarea unor consultări imediate pentru decizii asupra paşilor de urmat în cazul unei viitoare agresiuni din partea Rusiei, în ipoteza că războiul din prezent se va fi încheiat.

Zelenski spune că pregăteşte un plan pentru o ”pace justă”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here